Ada ke dkt sini yg x boleh mkn..

Prenant tp xmkn ubat apa2 xmkn asid folic...xminum air susu dan xminum jus delima n minyak klapa dara.. cuma mkn sayur dan buahan2 ikan dan dgg je..sy 24week...boleh ke mcm tu...org zman2 dlu xmkn smua tu...tp Alhamdulillah Smua normal....ada sesiapa mcm sy x...

11 Balas

sis kena ingat, orang zaman dulu makan sayur mostly ulam ulaman and yang depa tanam sendiri. kalau sayur yang kita makan sekarang mostly yang beli yang tak tau guna pesticide apa and masak and bila masak nutrient tu tak sama dah sis. unless sis memang kira setiap sayur yang sis makan kandungan vitamin dalam tu berapa everyday. termasuklah vitamin dalam ikan, ayam, daging buah semua tu setiap hari before makan inshaaAllah cukup. just sayur tu kalau dah masak or rebus or steam kandungan vitamin dalam tu kita pun tak tau reduce berapa banyak, orang dulu sebab takde kemudahan seperti sekarang. umpama sis cakap orang dulu tidur mana gunakan kipas or aircond ke apa, takkan kita yang dah ada kemudahan and privilege untuk guna kemudahan tu choose not to guna kan? hahah, apa apa pun usaha doa tawakkal. usaha yang saya buat untuk pastikan baby dalam kandungan sihat is makan ubat yang dr kasi sebab saya pun tak boleh nak jamin makanan harian saya cukup untuk baby dan saya sendiri. ni pun atas nasihat dr, yang extra extra tu inshaaAllah bila kandungan dah lanjut 6 bulan baru nak cuba sebab kita mesti nak yang terbaik untuk anak kita kan? so better rujuk pakar,

maaf puan..sy makan semua yg doc suggestkan demi kesihatan kandungan...sebab masa preggy ni kekdg kita rasa semua vitamin ada dalam badan cukup...tp bila chckup ada juga kurangnya..tp jika puan pergi chckup doc bgtw hb puan smua cntik bacaannya..tiada kencing manis..tiada mslh gbs.. alhamdulillah..means puan berjaya makan mknn sihat tanpa perlu ambil acid folic dan susu untuk kandungan puan...doa saya moga dipmudahkan semua urusan puan..Allahuma aamiin

zaman dulu dgn skrg xsama sis.. dulu pyakit pon xbyk, jrg kita dgr... skrg mcm2 boleh jd punca dr pmakanan.. kalau boleh ikot lah sarangan dr doct, mereka cuba yg tbaik utk pastikan kita dan baby sihat...

betol puan, zman mak² kite dulu xada pon nk kena mkn² ubat. but zaman dulu lain, mna ada fast food sume tu . at least puan mkn laa folic acid utk baby.. 🥰

Better makan. Zaman dulu tak sama dengan zaman skrang sis. Zaman dulu makan diorg makan pun makanan yang sihat sihat. Sekarang kebanyakan makan fast food.

Acid folic jangan tinggal sis, sbb itu yg akan membentuk tulang anak. Sbb time mengandung kita mmg akan hb low, so kalau tak makan, takut effect nanti.

Asid folic / vitamin yg kk bg tu sy mkn.. Sayur2.. Daging.. Ayam2.. Makan.. Yg lain tak.. Alhamdulillahh normal..

acid folic wajib makan, penting untuk perkembangan janin. Cuba baca apa akibat x ambil acid folik .

sis..mmg kna mkn ubt doktr bg..elak brlaku kcacatan byi cntoh sumbing

dh knpe xmkn asid folic , kne mkn wajib !