antibiotik

Pregnant mommy bole mkn antibiotik ke? Sbb setahu sy tak bole makan sebarangan ubat.. sy batuk teruk.. doktor bg sy antibiotik... Tnye je ni..sbb confuse kejap...

10 Balas

Pengalaman sy, sebab sy pun demam batuk selesema 2 minggu, doktor yg sy jumpa ni kbetulan mmang bhgian sakit puan juga.. dia tahu details brapa week semua.. jd dia bagi antibiotik (dia bagi cefuroxime 250mg), ubat selesema tapi bukan tablet kuning tu, tapi yg warna putih makan sekali sehari (loratadine 10mg), dan panadol, ubat batuk pulak dia x bagi.. tapi ntahla, lepas jumpa doktor tu sembuh pulak 😅 jd xlah sy makan tu haha 😅 kalau ubat tu doktor bagi dan dia tahu kita pregnant & condition kita insha Allah selamatlah tu..

2y ago

betul tu

Boleh makan melainkan sis ada allergy pd ubatan.. doc bg antibiotik sbb bkemungkinan sis ada jangkitan bacteria.. kalau sangsi, boleh consult balik pd doc berkenaan.. sy dlu doc prescribe antibiotik & sy tanya balik whether it is safe for pregnant lady, and he said yes..

5y ago

Baik .sy akan call klinik tu balik... Terima kasih.. 😊

Ikut ats tahap batuk puan. Sama ada betul jangkitan kuman atau x. Kdg doktor xbagi antibiotik mgkn batuk & demam sbb virus yg akan baik sendiri. Ada antibiotik yg selamat utk ibu mengandung. Jika ragu2, blh tny ahli farmasi.

5y ago

Baik..terima kasih 😊

Selalunye kalo dr bagi antibiotik mse demam..itu mknenye demam sb bakteria atau ade kuman..tu kne mkn antibiotik..kalo xbg..tu dmm sb virus..dr xkn bg..

5y ago

Terima kasih.. 😊

Kdg kdg kne tnye farmasi yg bg ubt tu , dlu sy pnh dpt ubt selsema yg preggy woman ta leh mkn , tu pun sbb sy ckp kt farmasi tu sy preggy ...

5y ago

Oo yeke.. ok la sy elakkan mkn dlu la ubat tu...

Sy batuk dr last week skali dgn demam.. Doktor bagi paracetamol, ubat cair kahak, flu & ubat batuk je sis. Xde plk bg antibiotik.

2y ago

saya ada doc bagi antibiotik pregnant 30weeks kalau lbih dari 3 hari boleh jer mkn antibiotik yg doc bagi tu

Blh skiranya dktor yg bgi..doktor tau dos yg brsesuaian n safe utk ibu mngandung..

Boleh kalau doc yang bagi. Doc bg dos yg selamat utk org pregnant

Kalau doktor bagi tu mesti boleh, doktor x akan bg ubat sebarangan sis

5y ago

Tula betul jgk.. terima kasih 😊

Better jan mkn ubat antibiotik...mgkin dr tersalah pdg...

5y ago

Sy akn call klinik tu balik.. tnye... Terima kasih 😊