Antibiotik Utk Ibu Hamil

Hi semua.. Sy dh 32weeks pregnant. Nak tanya.. Sy ada dpt antibiotik utk kencing kotor doktor bg.. Tp takut nak mkn.. Ada baca dkt google yg antibiotik ni tak digalakkan kecuali betul2 memerlukan dan suggested by doctor.. Tp still takut jgk nk mkn.. Ada sape2 kat sini yg kencing dia kotor juga tak bila check? Apa uoll buat ya? Perlu ke sy mkn antibiotik tu? Nama antibiotik tu altacef-250.

Antibiotik Utk Ibu Hamil
27 Balas

Kencing kotor ni masa pregnant bila dr bagi makan antibiotik kena la abiskan.... Ibu mmg la tak rasa ape sgt. Org ckp minum air itu la air ni la utk lawaskan kencing. Kuman kencing kotor tu boleh menjangkiti laluan kelahiran/vagina. Nt efek dia kt baby masa lalu saluran kelahiran tu dia cecair n kuman kt situ akan msk mulut/hidung n masuk ke peparu. Punca slh satu jangkitan paru2 baby yg baru lahir(congenital pneumonia) salah satunya ibu yg dpt kencing kotor tapi tak di rawat dgn sebetulnya, makna makan antibiotik tak complete

5y ago

Iya..nnt lepas baby lahir pn baby kena dpt antibiotik jugak..

Tolonglah, sekiranya doc sendiri yg prescribe apa² jenis ubat utk kita, sila lah mkn sbb dia ada ilmu mengenai keadaan kita.. kalau drp awal takut nk mkn ubat itu ini, jd xperlu jumpa doc.. maaf jika sy kasar tp sy masih x fhm.. effect urinary track infection tu lg teruk drp antibiotik, hujung² pregnancy nie lglah, takut kalau ada GBS yg akan berjangkit pd bby masa lahir nnt..

Mnum je la doc bagi ubt tu smua untuk kebaikan awak dgn bby awak. Saya pregnant trimester ke 3 kncing ktor skit saya risau mnta ubt doc tak bagi pulk. Nasb 2mnggu kmudian hilang dah kncing ktor tu .. Bahaya tau kuman dekt vagina nti melahirkan bby kena kuman tu mcm2 pnyakit nti.. Bnyakkan mmbaca jgn main ikut ckp org. Klu doc bagi awak ubt tu means kncing awak agk ktor la tu ..

Sy byk kali kena kncing kotor slama pgnant ni.. Tp doktor xprnah bg ubat. Just sarankan bykkan minum air.. Rebus air barli minum tanpa gula.. Siap2 isi botol mineral buh dlm bilik sb kdg trlupa minum.. Bila ade dlm bilik, bila slu trpandang, akan ingat nk minum.. Redha je trpaksa ulang alik toilet.. Tp tu je yg doktor suruh.. Alhamdulillah okay smula

Sy pun dapat antibiotik sbb kncing kotor. Masa first time bt buku pink. Tp tak makan pun. Just minum air kosong byk2. 2 mggu lepas tu kena pi kk lagi utk mnum air gula. Then check urine dh ok. Alhamdulillah skrg dh nak masuk 7 bulan. Takda masalah kncing kotor dah. Just minum air masak byk2. Atau makan je antibiotik. InsyaAllah ok je 😁

Sy pun hari tu doktor ada bg sbb kencing kotor jgk..tp alhamdulillah bila kencing xdela rasa sakit2 ke ape ke kan..mkn jgk la ubat tu wlaupun x abis dlm tempoh masa yg ditetapkan..yg sy perasan,bila kencing je air kencing tu bau dia mcm bau ubat..maybe kesan ubat antibiotik tula kut..

Saya pun ada dpt antibiotics dari kk . 2 ubat . 1 pil & 1 ubat air . Kena abiskan dalam masa seminggu . Mggu depan check urine semula . And kemarin sy kena hantar urine sy ke hospital besar untuk tau bakteria apa dalam urine tu . Samada bahaya atau tak untuk baby ..

5y ago

Tu la sbb dr sangat prihatin kenapa wanita pregnant ni kena dpt antibiotik la, hantar sample kencing siap kalau kena kencing kotor. Efek dia kat baby kemudian hari. Kebanyakan isu baby yg dpt mslh jangkitan kuman paru2 lepas lahir kena korek balik sejarah ibu ada kencing kotor ke tak. Lepastu kena korek sample air kencing kuman jenis apa. Yg jenis degil sikit kena antibiotik special. Mostly org bg nasihat sini just banyakkan minum air saje...

kalau dpt jangkitan kuman dlm kencing, mesti dirawat dgn antibiotik..dahlah dibagi oleh doktor..kalau x, jangkitan tu boleh menyebabkan premature delivery (kelahiran pramatang)

Benda doc dh bagi makan je la. Bukannya dia tataw kita ni pregnant... Kenapa semua mcm takut sangat effect baby dlm perut tanpa pikir effect baby lepas dia keluar nanti 😌

Tula bkn bahaya ke ibu mengndung makn ubt antibiotik..... Sis bnyk mnum air msak.. Jgn kerp mnum air manis.. Air tin.. Kotak... Bancuh air pon jgn mnis2... Mknn jgn manis2