Hai, sekadar nak tanya. 7 weeks boleh puasa tak? Badan sy okay. Takde alahan. Saja minta pendapat

Pregnant 7 weeks

13 Balas

Sebenarnya ikut badan masing-masing. Saya alhamdulillah puasa ramadan haritu puasa penuh dan time tu baru masuk second trimester. Saya cuba settle yang wajib dan saya larat tapi tak semua orang mampu macam tu. Sekarang ni puasa sunat saya tak buat pun sebab dah sarat dan asyik penat je. Kalau tanya saya, yang wajib tu kena cuba buat, kalau tak mampu tak apa sebab nyawa kita dan baby lebih penting dan yang sunat pulak buat masa ni hold on dulu la sebab tak berdosa pun kalau tak buat kan. InsyaAllah masih boleh teruskan ibadah yang lain-lain 👌🏼

Ikut pengalaman saya awal2 pragnant dulu usia dalam 5 weeks saya puasa then tiba2 ada spotting dan beberapa hari kemudian saya miscarriage, taktahula disebabkan badan saya tk kuat untuk puasa ataupun bukan rezeki saya waktu tu, nasihat saya awak ikut kemampuan dan jangan terlampau memaksa diri sebabnya janin nak membesar perlukan banyak nutrisi, ataupun awak minta nasihat dari doktr untuk cek dulu keadaan badan awak fit atau tak untuk berpuasa awal2 kandungan tu

sy sarankan jika berpuasa. andai kata rasa lemah badan dan dehyrate.. cecepat berbuka... jgn tahan2.. nnt bahaya utk bayi dan diri awk. sbb pengalaman sy masa bulan puasa haritu, sama dlm 5 week.. sy hampir nk pingsan.. mujo sy berbuka.. jumpa dr.. dr beritahu ada risiko miscarage dan bahayakan baby..dehydrate... jd puasa sy x penuh.. 2 hari tepaksa buka..

bagi sy yg pernah miscarriage ni x galakkan la melainkan sis nak ambik risiko sbb pada masa ni baby baru berkembang & memerlukan bnyk nutrition tuk tumbesaran baby. kalau yer pun urgent sngt nk puasa tunggu la 2nd trimester yer. bukan nya x blh ganti puasa pun kan.

tengk badan jgk sis.. klu rasa ok boleh je puasa.. klu sis risau try lar dlu puasa..xok buka puasa...tapi jgn puasa smnggu terus.. smnggu skli ke try puasa.. ☺️ tapi jgn lupa sahur ye.. mkn nasi n air bnyk.. insyaallah Allah akan tolong kita

Saya syorkan awk hold dulu. Kadang suami ada je ajak puasa, tapi saya xnk. Naluri saya mcm xok, mcm x bagi puasa. Lagi satu sbb klu saya lapar, automatik ada sesak nafas. Acid reflux mungkin.

Ikutlah. Pregnancy sy dulu, puasa start masa sy 7w then tak lama lpstu spotting, pergi emergency, doc sahkan miscarriage sbb janin stop growing at 7w, patut masa tu dah 10w. Wallahualam

ikut badan awak. saya puasa ramadhan waktu 1st trimester. saya puasa juga cuma bila tak tahan saya terus berbuka. so semua atas badan awk. kalau tak boleh jangan paksa

baik jangan puasa sis. bayi dan ibu perlukan zat secukupnya trutama awal kandungan. Mengandung pun mmg sudah memenatkan, apatah lagi bila perlu berpuasa.

2y ago

Betul sis takut jadi apa2 baby baru nk jadi baru 7weeks

mcm saya hritu dpt puasa .. xde msalah utk saya tpi perut kerap mngeras .. lps mkn bru ok so saya bt setengah hri ..