7 weeks pregnant

Hai mmy..saya nak tanya,7 weeks sesuai dah ke untuk pergi scan confirm pregnant ? tq mommy2 😊

23 Balas

Sy pegi scan utk confirmed pregnancy yg btl2 nampak baby time 9w+..time tu dh ada nampak baby dlm kantung n degup jantung. B4 tu pegi awl sbb check upt +ve,kebetulan ada nk join hiking,dlm 6w mcm tu hny nampak kantung.tp dh doc kata sy confirm preggy,sy cancle hiking.

saya tahu mommy mesti excited kan. tapi based on my experience, 7 weeks datang scan, baru ada kantung. doctor minta datang balik masa 11 weeks. time tu scan dah ada telur. boleh je nak buat scan sekarang sebab lain pregnancy lain pembesaran dia

3mo ago

btol tu masa saya scan pon dr kata nampak kantung and suruh repeat 2 minggu lgi

Boleh dan sesuai. Pengalaman saya pergi scan pada 5minggu. Doktor suruh datang balik pada minggu ke 7. Datang minggu ke 7, dah nampak kantung dan baby :)

masuk 11, gi klinik first scan masa 6 weeks, sbb dah tak dtg period, doc scan baby dah ada heartbeat.. kalau awk nk pegi scan boleh je rasanya..

Boleh je sis sy hritu 7w lebih pi scan..tp kcik la nmpk ukuran dlm 6w n dh nmpk hbeat..beza seminggu dr trilh LMP..tp better 8w keatas la lg cun

saye hritu scan masa 6weeks tapi tak nampak lgi , msih nmpk kantung je . sy syorkan awak pgi scan mse 9weeks mcm tu bru nampak .

Ikut atas orang sis, sebab saya 7w dah ada heartbeat ♥️ Sebab excited kan 🤣 Kalau boleh tiap minggu nak scan 🤭

tunggu seminggu dua pun ok sbb mcm saya 6w dh nampak kelip2 jantung tapi doktor sarankan 8w ke atas kalau nak lagi jelas

Saya scan waktu 8weeks dah nampak janin tapi bentuk kacang je. So 7 weeks mungkin nampak kantung. Depends org jugak

Bergantung pada kandungan sis..sy 6 weeks dh nmpk heartbeat n Dr dh suggest bkak buku..(1st pregnancy)