Bersama suami ketika hamil

Pregnant 6w+. Sy cuma mual & selera makan kurang. Sakit pinggang & cramp bawah perut bahagian kiri. Beberapa hari lepas sy ada bersama suami. Ada sikit je darah. Then lepas tu xde darah lagi. Rasa sakit & cramp pon x rasa sangat. Cuma mual kadang². Sy belum buka buku lagi. Kena tunggu 8w. Tapi lepas dari bersama suami tu sy risau sebab xde rasa sgt dibahagian kiri perut. Tapi sy x bleeding pon macam experience² yang sy baca. Sy harap kandungan masih selamat dan membesar dengan baik. Perut x nampak baby bump lagi. Risau sampai terfikir yang bukan². Ada mommies² boleh bagi pendapat

18 Balas

bagi saya la kan, nak buat confirm pregnancy tu xyah la pegi sbb mmg sgt mahal selagi xde bleeding ape2. Save duit, confirm pregnancy tu ckup la cek upt then pantau bleeding tnggu 8w pegi buka buku then nurse biasanya akan set appt pertama dgn dr utk scan kandungan 2 week after (10w). Duit tu blh simpan for emergency kes mcm ni, cth ada bleeding/spotting bru dtg klinik swasta for cek up. Dan biasanya dr kat klinik swasta tu mesti akan scan tengok jika ada apa2 mslh.. Klu awk da scan dekat swasta tu, jika sdh nmpk kantung+janin sy rasa xperlu tnggu 8w utk buka buku pink. Boleh je dtg bagi tngk gmbr scan awk. Lebih baik dripada awk risau nk tnggu appt 8w. sekadar cdgn, sbb sy tau smua klinik prosedur dia x sama kan..

1y ago

sy scan awal prgnncy dkt KK je. bayar singgit. tk kluar duit bnyk pun. rajin dgn tak rajin nak menunggu. sbb first baby dlu tktau, duk dgr ckp org tggu 8 weeks bru scan, last last gugur. tkdan nak tengok apa apa . menyesal tak sudah

maaf sis. sy cuma shre pgalaman. sy bersama suami wktu 6 weeks sbb tak tau ada bby. selepas 2 hari bersama, sy bleeding dan disahkan miscarriage. skrg prgnnt kali kedua. masuk 4 bulan baru bersama suami , tu pun buang luar sebab taknak risiko kan kandungan. bukan senang nak dapat anak kan. kena berkorban sikit. ada setengah org dia tak kisah waktu awal prgnncy pun bole bersama tiada risiko pada dia. baby dia kuat. kalau first baby seeloknya jaga betul2

1st trimester sgt fragile.. untuk keselamatan.. elakkan bersama 1st trimester.. bkn x blh bersama..blh je..tp sgt fragile.. risiko keguguran sgt tinggi.. jd jagalah baik².. klau ada kluar darah atau spotting koko spnjg 9 bln preggy mohon lh pergi check klinik.. lain org lain pengalamannya..x sama..badan kita x sama.. soal baby bump..normal jelah x nmpk lg..baru 6 minggu aihhhh baru besar² bijan..

1y ago

kalau tkde , mgkin sbb terluka sikit . apa apa pun cek ok . doa baik baik . insyaallah tkde pape .

tunggu sehingga buka buku pink. nanti after checkup semua boleh tanya dekat nurse boleh bersama suami atau tidak. sebab nurse akn checkup tahap kesihatan sis & kandungan. if tidak ada sejarah keguguran & kandungan sihat nurse kata ok jer cuma jangan skip ubat yg nurse/doc bagi utk kesihatan & kekuatan janin. 1st trimester sy pun ada bersama dgn suami, syukur kandungan sihat waktu tu.

1y ago

tq bagi pendapat sis.. InsyaAllah

sy awal pregnant aritu pn bleeding.. mmg suami puasa smpai 3bulan 😂 dia pn risau sbb sy tnjuk bukti bleeding kt dia, biar dia thu kita bkn saja2 xbg bersama tp brsebab.. nsb la blh pham wlaupn ada hari dia mrengek mcm bdk kcik hahaaa biasa la lelaki normal kn.. 🤭🤭

1y ago

alhamdulillah ok.. mse bleeding mmg g jmpe doc trus.. doc suh mkn dhupaston.. alhamdulillah skrg da 34w.. 🥰

Awal2 trimester pertama tak digalakkan untuk bersama sis . Sangat fragile . Saya sampai ke nak beranak ni belum pernah bersama lagi sebab risau pernah abortion waktu minggu ke-5 bersama dgn suami saya bleeding non stop . Kalau boleh elakkan , elakkan ya

kalau 1st trimester msih fragile lg..jika bersm make sure pesan dkt husben elakkn buang dlm .tu pn slh satu blh sbbkn jd mcmtu..tu apa doc pnh share dgn sy dlu la .ms 3rd trimester baru blh pncut dlm bg memudahkn utk bersalin..mg dpmudahkan segalanya amiin

1y ago

most welcome 🤗 n take care k

Saya bersama suami dari first trim sampai sekarang dah hujung third trim cuma saya takda la selalu . Cuma jangan lepas dalam ye sis , jangan terlalu lasak . Semoga baik baik saja ye ibu dan baby ❤️❤️

Sy ada history keguguran. Sejak tahu pregnant smpai skrg 6w+ tak pernah lg bersama suami . Sy layan jugak suami tp bkn kat situ. Sbb sy risau selagi tk habis trimester 1 . Suami pun paham Alhamdulillah .

saya sekarang pregnant 24w kira2 masa bersama suami tak pun lebih 5x last bersama rasanya masa kandungan 16w macam tu.. bukan apa.. risau jadi apa2 kat baby sebab anak pertama belum ada pengalaman..

1y ago

tulah..risau jugak..tapi so far xde rasa apa² yang lain..cuma cramp perut auto hilang..kalau rasa pon sikit² je..x kuat mcm masa 4w..atau cramp perut ni memang beransur kurang? symptoms lain masih rasa lagi..mual, lesu, breast rasa ngilu. sy pon 1st preggy jadi x tau