Ramai dah tegur makin berisi 😔

Pregnant 6 bulan and gained 5kg sepanjang pregnancy ni Kat tempat kerja dah ramai tegur saya makin berisi 🙃 "Uih bukan perut je besar... badan pun dah besar ni" "Makin berisi ek awak.." "Sebab awak pendek, awak nampak berisi betul walaupun naik sikit je" Alahhhhh 😭😭😭😭 terasa pedih di situ Saya triggered betul dengan ayat tu dari zaman bujang sampai sekarang 😭 Auto putus selera makan😭😭 walaupun makan nasi suku je sekali makan, roti pun sekali makan sekeping je 😭😭 Sampai terfikir nak bagitahu suami saya taknak pregnant dah.. cukup la sorang Walaupun yang sebenarnya saya nak try lagi sampai umur 40 😭😭 Merajuk cakap taknak makan dah sebab taknak jadi gemok.. Husband cakap biasala pregnant kan Saya takleh terima 😩😩😩 ada je orang pregnant kekal slim 😭😭 Susah betul la bila jadi cepat terasa ni 😩😩 Awal pregnant takde pulak beremosi atau cepat triggered macam ni..

33 Balas

Time pregnant kne byk pekakkn telinga n xleh emo sgt.. sb nt akan effect dkt baby n baby kuat nangis.. sy mase pregnant mmg wfh smpai bersalin.. sy mntk je sb dr rumah nk ke ofiz 40 minit.. lgpn bile wfh sy tenang sb xbgk bergaul dgn org.. n mmg wktu pregnant sy sgt2 x bersosial sb xnk kacau emosi sy.. alhamdulillah sy xstress lgsg spnjg pregnant.. n fyi sblm pregnant berat sy 46kg.. mase nk bersalin berat sy 67kg.. sy xpk sgt pasal berat bdn sb normal sis akan naik time pregnant sis mkn je ape yg sis nk tp make sure mknn tu bknlah yg xbkhasiat atau blh jejaskn kndungn.. kdg mkn sikit je tp berat naik jgk sb hormon.. skrg sy dh bulan ke 3 bersalin.. sy bersalin aug hrtu.berat sy skrg 50kg.. spnjg waktu pantang sy jage mkn n dh kembali ke bdn asal. Ade lg 4 kg nk turunkn bg jd normal weight.. so sis xyah isau.. sy blh turun berat n back to normal sis pn blh.. just enjoy ur pregnancy jgn stress sgt pk mcm2.. 😅 mcm sy first time mom jgk sy byk focus prepare untuk baby lahir je.. kne kuat mental sis.. time bersalin pn kte kne byk gune mental untuk kuat.. alhamdulillah sy bersalin normal.. bg sy mental mmg mne strong n jgn layan perasaan

7mo ago

Terima kasih kata2 sis sangat tenang. Saya 5bulan pregnant naik 2kg pun dah rasa insecure bukan sbb suami tapi sebab orang luar. Tapi dalam masa yang sama tak kisah asalkan baby sihat. Memang pregnant normal naik berat. Huhu

Saya masa hujung2 pregnancy ni orang asyik tegur hidung kembang je. Tu belum lagi yang dari tau 2bulan mengandung mmg perut nampak jadi takboleh nak rahsiakan pregnancy. Jadi dari awal orang dah kacau emosi, dari tegur pasal size perut besar, berat naik, skin breakout sampailah ke hidung kembang. Nak deal dgan insecurity ni susah, nasihat saya cuba abaikan apa yang orang cakap ni sebab kalau kita layan nanti kita tak enjoy pregnancy process. Lepastu saya ni tiap2 hari tanya husband saya cantik lagi tak, alhamdulillah husband tiap2 hari puji saya cantik (Hoho mau kena penampor kalau jawab tak lawo) . Sis layankan je, berat naik ni pun bukan kat kita je , kat baby jugak. Sis jangan diet ye sian baby lapar. Kita ni takpe, nanti lepas bersalin bole diet balik . Baby kalau tak cukup makan dgan zat sian dia kat dalam perut. Benda dalam perut kita taktahu apa jadi. Fikir diri and anak ye sis before fikir opinion orang pasal kita 🥹

Lantak pi la orang nak kata apa. Masa mengandung ni, janji mommy and baby sihat. Jenis mulut laser macam tu, tak pernah kena cakap gemuk/berisi masa mengandung. Dah kena atas batang hidung sendiri baru tau. Ckp ngan dorang, mengandung tu rzeki. Jangan dengki/ kepochi sangat pasal hidup orang. Pekak kan telinga sis, time mengandung ni memang cepat rasa emosi. Janji berat awak naik dgn terkawal, baby naik berat ikut minggu pun dah ok. Once dah beranak, dah start bf, insyaAllah berat akan turun balik. Buat masa sekarang ni, jauhkan diri dari orang toxic and mulut busuk macam dorang tu. Kalau dorang ckp pape, you buat tak dengar ja. Apapun, just enjoy your pregnancy. Take care 💕

saya plk org kata makin kurus and baby bumb kecik,dorang siap tanya baby sihat tak normal tak? kooo ngaseeee sakit tak hati. sy terus jauhkan diri and malas nk layan. jumpa pon tak hingin mulut puaka betul. ank sy lahir alhamdullilah normal jee cuma ank masa lahir berat kurang 2.4 sbb sy alahan lama cpt pitam dan muntah tapi hb ok jee maybe sbb pembawakkn budak tapi alhamdullilah walaupun masa lahir dia berat 2.4jee tapi skrng umur 2bln semangat betul berat dah 5.08kg huhu. so kalau taknak sakit hati ignore jee mulut ii mcm tuuu, mkn jgn diet tauuu fikir baby jeeee jgn fikir mulut org

Sblm pregnant berat sy susah nak naik. Tp bila pregnant, berat sy naik 20kg. Dari 53kg, sekarang dah 70kg lebih di usia kandungan 37w. Berat baby 3.3kg. Circle sy tegur, nurse pun tegur. Tp nak buat cane. Sy suka mkn even tak byk tp kerap. So sy mkn jela apa yg sy nk makan. Suami pun okay je. Dia ckp nanti dah bersalin kita kecikkan badan sama². Abaikan je kata² org. Melainkan puan ada masalah kesihatan lain. Mcm gdm ke etc. Kalau ada kena control dan jaga makan. Nanti dah bersalin, pulun body back in shape. Skrg just enjoy your pregnancy journey ya mommy ☺️

Sy pernah terbaca, ada seorang tu time dia pregnant, dia asyik mengeluh ckp dia gemuk, dia sedih bila org cakap dia gemuk. Last2 baby dia gugur, lepastu dia tak pregnant2 dah. Maybe baby tu nak tunaikan apa mak dia nak, mak dia nak kurus. Jgn mengeluh ya sis, biasalah pregnant, sy pun time pregnant gemuk, lepas baby keluar, terus hilang 10kg. Balik berat asal. 😊. Kesian baby dlm perut rasa bersalah pula dia. Semoga dipermudahkan urusan sis.

sabar awak.jngn dengar sngt mulut orang tu.masa ni la kita kena enjoy tk payah stress ya.kasian baby awak nanti.sebenarnya bnyk wanita di luar sana yg ingin merasa seperti kita.cm allah yg masih blm bagi amanah kt mereka.akk pun dlm masa sebln naik 4 kg🤭tp akk merasa diri akk yg comey walau badan dah kembang dg jaya nya.janji baby sehat itu ja awak.nnti lps bersalin bdn jd slim balik

normal je tu mama ☺️ kalau berat tak naik lagi risau. mama kene makan tau utk baby. kalau nak dgr ckp org, semuanya salah. kurus salah, gemok salah. berat naik salah, tak naik salah. ok je tu naik 5kg. sy 4 bulan mengandung dah naik 10kg 😩 tp takpela. ni jela chance ada excuse utk gemok 🤣🤣🤣 enjoy je ye mengandung. jgn stress2 nanti baby pun ikut stress 😊❤️

baby adalh anugerah terindah Allah nak bagi pd kita. byk sebut Alhamdulillah. perbaykkan bsyukur dan istihgfar selalu. cantik ke, buruk ke kita tu semua Allah yg ciptakan. janji baby dan ibu sihat. sy pun mommy obes dan rutin seminggu 2x g kkai. jgn layan emosi , dktkan diri dgn Allah ya dik. sbb Allah yg kurniakan kita jaga la baik2. 🤗☺️🥰

hiraukan je ckp org.. mulut org bukan boleh tutup pun.. just enjoy your pregnancy, mkn je kalau rasa nk makan asalkan jaga kuantiti.. supaya x naik overweight..sy pregnant pun naik 14 kg.. 2 bulan lepas bersalin lost 12kg.. tinggal 2kg lagi nk dpt berat asal