gemuk

Mommy. Mintak maaf kalau ap yg sy cakap ni mengada. Saya sebenarnya stress sangat. Sy skrg tgh pregnant. Sy ni mmg jenis badan berisi. So bila pregnant berat sy naik. Dari berisi sy dh jadi gemok. Sy stay dgn mil sy n dia slalu cakap pasal badan sy. Sy tgh pregnant tpi dia dh cakap lepas bersalin nanti sy kena kurus. Jgn gemok2 tak cantik nanti mcm badan anak dh 4 5 org? sy jadi stress. Sy jadi tkut klau badan sy lagi gemok. Sy rasa mcm taknak makan tapi fkirkan anak sy ni. Sy kena makan. Dia slalu cakap2 pasal org lain yg gemok?? dia slalu cakap kalau laki cari lain kalau dah tak cantik lps bersalin? sy sampai fkir bukan2 dekat husband sy? parent sy tak pernah cakap pasal bdan kurus ke gemok ke. Org lain gemok kurus pon tak pernah mak ayah sy cakap apa apa. Tpi bila sy stay dgn mil saya, dia slalu sentuh pasal gemok. Sy stress sampai tahap nak suruh je husband sy pegi kawin dgn prempuan yg body2 lentik seksi semua. Tolong la mommy. Bagi semngat dekat sy.??

23 Balas

Mmg peranan suami penting untuk fhm perasaan isteri ms prgnt ni so better sis luahkan kat suami.sbb mak dia yg mengata sis,aibkan sis dpn2 ramai..jujurnya,memang ramai mak mertua jenis ni sis.bg sy apa yg sis boleh buat is diam jangan melawan serta cuba jauhkan diri dri org negatif spt dia.nanti mil akan rs penat dan mungkin tersedar yg awk terasa so dia akan start slow kurngkan mulut laser dia.stress mmg sgt2 bhya for evrybody xkira pregnant or tak..ramai yang alami mslh kemurungan dalam xsedar.sy risau jgk if sis dlm pantang lebih stress dan bf jd xproductive sebab byk fikir psl kurus.mmg sukar untuk sabar,tapi cuba sabar ye sis.bincg h2h with hubby..menangis sepuas2nya n mtk pndgn if boleh cuba blk umh mil hnya 1-2hari sbulan/2 bulan sekali.cuba elakkan stress.cuba happy2 je dgm suami & ank2.kalau balik umh mil,awk just sibukkan diri dgn urus anak dan kerja lain.cuba elakkan dri lepak dgn mil n biras/ipar duai.itu yg menggalakkan dorg mengata kt awk..sy doakan baby awk sgt2 baik pandai xcrancky dan soleh solehah ikut perngai awak dan suami.one day In Shaa Allah awk akan dtg solution untuk deal dgn org2 yg negative ni Aamiiinnnnnn

Sama kes mcm saya.. mil saya pon tk abis2 mengata badan saya gemuk n besar.. siap ckp kat menantu2 lain psl badan saya.. n ckp kat menantu n anak dia yg lain kata anak saya ni lahir akan besar 4kg.. jahat mulut 😭.. mengata saya dekat anak menantu yg badan cantik ja bila mengandung.. mmg dlm keluarga suami saya ja yg bdn besar menantu n anak yg lain cantik ja walaupn mengndung.. tk yah la nk mengata mcm tu.. siap tanya berat saya depan anak menantu yg lain.. saya tk nk lg pegi umah dia.. saya sedihhh.. da mengndung mmgla berisi sbb saya ni jenis berisi dr dulu lg.. mak saya pon kata mengandung mmg la kene gemuk sikit utk sedpkn ati saya.. tp mil tu buat saya down.. setiap balik umah dia mesti dia kata "besarnya badan" depan org lain.. malukn saya tk abis2.. sejak akhir2 ni saya mmg tk suka nk tngk muka dia pon saya menyampah rasanya.. maaf la.. ni yg saya rasa.. setiap kali balik umah nk jenguk dia saya relakn hati.. tp setiap balik sana la makin sakit jgk hati ni..

4y ago

Tq ya sis

Ape boleh sis boleh buat skg just ignore je mulut MIL psal badan naik ke ape. Buat masa tgh pregnant ni sentiasa pikir psal baby dulu jgn sbb sampai xnak makan. Nak jaga badan biar tggu lepas anak dah lahir dulu. Sy pun kdg rasa down sbb badan naik byk skg pun dah nak 90kg from 75kg, tp mental kita tetap kena kental dgn mulut org sbb takut effect kat anak nanti. Just pasangkn niat kuat utk jaga badan selepas bersalin utk kesihatan n utk ready pregnant seterusnya. Boleh baca2 atau tgk tips utk pulihkan+kuruskan badan secara sihat selepas bersalin utk ubah stress tu menjadi semangat nanti. Doakan semuanya baik2 utk sis. ❤️

Ketepikan je comment MIL sis tu. Jangan stress2 ye. Fikirkan baby dalam perut sis, anugerah terindah Allah bagi untuk sis. Berapa ramai orang2 kat luar sana yg masih belum ada rezeki nak pregnant. Sis beruntung. Ttg berat badan, ramai je mommies kat luar tu lepas bersalin dapat berat badan asal. Tips nya, rajin susukan baby dengan susu badan. Apa2 pun, enjoy your pregnancy journey. Jangan biarkan comments negative affect sis dan baby. Bila mommy happy, baby dalam perut pun happy tau 🤗. Semoga dipermudahkan urusan sepanjang mengandung ni dan semasa nak bersalin nanti. Aamiin 🤲🏻💕

Sy pon ada masalah bab gemuk ni, sbb sy xpnh naik berat banyak..Jd bila preggy nak pulak xd alahan..Makan mcm biasa setakat tmbh buah ke kuih time lapar..Naik berat 1st trimester dah berkilo2...Sy stress ckp kat husband sy xpnh gemuk mcm ni...Husband sy pon jens...Nt kene kurus balik lepas bsalin..Last2 bila sy selalu ckp sy stress br dye ckp jangan ckp stress nnt tmbah lg Stress..normal la mengandong berat naik. Nnt efect bby klau stress. Sis cuba ckp kat husband sis stress sbb mil selalu ckp mcm tu...Stress kan x elok utk bby...Klau husband pk bby mesti dye pon akan tenangkan sis...

Ayooooh buat apa pula awak stres kasihan baby tau Klw husband awak tak ckap apa2 biarlah .. Saya dulu berat badan seblm hamil anak pertama berat badan saya 48 saja tapi masa hamil sampai 84kg sampai dokter suruh saya diet masa tu suami cakap tak apa badan kamu gemuk sebang ada anak d dlm perut masa tu saya pun sedih nampak badan besar sangat.. Tapi setelah lahir selama 3 bulan saya kembali seperti semula lagi apa lagi klw baby tak mau tidur mlm kita letih d buatnya .. Tapi semua itu indah masa mereka sudah besar2.. Jdtak payah awak stres karena cakapan mertua

Saya paling tak berkenan bila orang kata laki cari lain kalau isteri gemuk. Sedangkan yang kurus pun, suami boleh cari lain. Tak elok mendoakan benda yang tak baik, jadi puan tak perlu ambil kira kata-kata MIL. Saya sebelum mengandung 74kg, mengandung 80kg. Lepas bersalin 69kg,ni dah naik jadi 77kg. Memang terniat nak kurus, tapi slow2 sebab penurunan berat badan secara mendadak pun merbahaya. Kalau boleh, elakkan ambil produk mengarut. Nanti kurus memang kurus, tapi penyakit pun ikut rapat.❤️

Mmglah family kita xckp sbb yg gemuk tu ank dia, adik beradik dia. Xdinafikan bila gemok ni xlawa especially kalau gemuk dan pendek. Lepas tu sng pulak penyakit nk lekat. Xde jln lain mlainkan kena kurus. Xkn nk sentiasa gemuk. Awak sendiri suka ke klau bdn gemuk? Jgn risau klau mil duk ckp pasal gemuk lg. Ckp je dgn dia ala ms pregnant ni la nk mkn puas2 nnt dh bersalin kena pantang. Dan masa tu dik pantang betul2 bagi cun. Sekian dari akak gemok huhu

ketepikan apa org ckap kalau menggangu emosi .. sis kena fikir psal anak dlm perut tu dulu .. mkin stress , anak dlm perut tu effect nya nanti .. kesian kat dia time lahir nanti .. skrng memang laa gemok , dah berbdn dua .. nanti dah bersalin , berpantang bagai jaga laa bdn btol2 time tu .. utamakan anak dlm perut tu dulu .. kita dok sibuk dgn kata2 org , smpai anak dlm perut jdi mangsa .. kesian kat dia ..

Sabar lah sis. Saya berat 48kg sekarang preggy 70kg. Suami ada je bergurau kata gemuk. Tapi saya tak layan. Saya fikir janji saya dgn anak sihat. After bersalin memang nekad nak kurus jaga makan. Jaga pantang. Nak workout. Kawan2 saya pun cakap biar lah preggy gemuk. Nanti after bersalin jaga pantang. Confirm body meletop. 😂 cari kawan yg positif okay. Jaga diri dgn anak cukup.