Ramai dah tegur makin berisi 😔

Pregnant 6 bulan and gained 5kg sepanjang pregnancy ni Kat tempat kerja dah ramai tegur saya makin berisi 🙃 "Uih bukan perut je besar... badan pun dah besar ni" "Makin berisi ek awak.." "Sebab awak pendek, awak nampak berisi betul walaupun naik sikit je" Alahhhhh 😭😭😭😭 terasa pedih di situ Saya triggered betul dengan ayat tu dari zaman bujang sampai sekarang 😭 Auto putus selera makan😭😭 walaupun makan nasi suku je sekali makan, roti pun sekali makan sekeping je 😭😭 Sampai terfikir nak bagitahu suami saya taknak pregnant dah.. cukup la sorang Walaupun yang sebenarnya saya nak try lagi sampai umur 40 😭😭 Merajuk cakap taknak makan dah sebab taknak jadi gemok.. Husband cakap biasala pregnant kan Saya takleh terima 😩😩😩 ada je orang pregnant kekal slim 😭😭 Susah betul la bila jadi cepat terasa ni 😩😩 Awal pregnant takde pulak beremosi atau cepat triggered macam ni..

33 Balas

Saya masa hujung2 pregnancy ni orang asyik tegur hidung kembang je. Tu belum lagi yang dari tau 2bulan mengandung mmg perut nampak jadi takboleh nak rahsiakan pregnancy. Jadi dari awal orang dah kacau emosi, dari tegur pasal size perut besar, berat naik, skin breakout sampailah ke hidung kembang. Nak deal dgan insecurity ni susah, nasihat saya cuba abaikan apa yang orang cakap ni sebab kalau kita layan nanti kita tak enjoy pregnancy process. Lepastu saya ni tiap2 hari tanya husband saya cantik lagi tak, alhamdulillah husband tiap2 hari puji saya cantik (Hoho mau kena penampor kalau jawab tak lawo) . Sis layankan je, berat naik ni pun bukan kat kita je , kat baby jugak. Sis jangan diet ye sian baby lapar. Kita ni takpe, nanti lepas bersalin bole diet balik . Baby kalau tak cukup makan dgan zat sian dia kat dalam perut. Benda dalam perut kita taktahu apa jadi. Fikir diri and anak ye sis before fikir opinion orang pasal kita 🥹