Ada tak yang tak makan obimin masa pregnant sampai bersalin? Boleh ke? atau kena makan jugak obimin?

10 Balas

skrg sy 38 mnggu.. dri awl pregnant smpailah skrg. sy x mkn ubt nurse bg.. sy bgthu yg sy xleh telan ubt.. Alhamdulillah anak sy pum mmbesar . sy jenis culah ubat... ubat ap² pum mmang xleh telan.. dri kecik mmng mk x ajar mkn ubat. smpailah sy tgh pregnant pum x mkan. tpi sy ganti dengan makann berkhasiat.. Alhamdulillah hb x prnah bwoh 10. hbs2 rndh. 10.. tu pum stu kali.. sy mnum susu kurma delima, minyak kelapa dara, and meltafor..ubt tu je bleh. sbb ubat kemam² je. rse pum mcm coklat.. 🤭.. tpi lain org lain pengalaman dan cre 😚😚

3y ago

Takpe 😊 tu lahh, now dah 16w pun saya tak amik lagi 😅tggu next appointment nak tanya doc balik. Insha'allah Aminn, thank you 🥰🥰 *obimin utk ibu, tersalah pulak yg awal reply tu 😅*

sebelum pregnant saya mkn aisd folic appeton.. saya pastu iberet mula2 pregnant.. dah bukak buku mkn zincofer.. check selalu hb 12keatas.. klo rajin mkn nuah jambu 12.8.. niat mkn utk baby n diri sendiri moga sihat selalu.. baby kan serap zat dri ibu.. so kena jaga mkn n mkn vitamin doktor bgi...

3y ago

yup.. zincofer mcm iberet.. dh ada semua..

Klu takleh mkn obimin boleh try ubat Neurogain. Rm 55 30pcs satu botol kecik2 boleh beli kt farmasi atau watsons & guardian. Sbb sy pun ada alahan ngn ubat2 then doctor suggest lah neurogain. Cuba baca kt google.

3y ago

Okay kay baikk, thank you 🥰🥰

atas sebab apa tak makan? klau tak serasi boleh inform doc. jgn samakan badan awk dgn bdan org lain ye. org lain maybe tak mkn tp baby selamat takda masalah..tapi awk jgn ambk risiko

3y ago

Fahammm, saya risau takut tak sesuai waktu awal pregnant. Kalau awak cakap 7weeks awak makan dah okay, means bukan sebab ubat lah kot. Maybe saya yg tak okay, nak kena tgk ubat apa yg saya sesuai. Thank you 😌😌

Kalau tiada masalah hb rendah boleh ja. Tp tetap kena ambil acid folic dan vitamin supaya baby berkembang dgan baik dan mengelakkan kecacatan pada baby

3y ago

Alhamdullilah takde hb rendah, tu lah saya memang consume asid folid je. Thank youuu 🥰

saya makan obimin smpai 6bulan pregnant je.. 😂

3y ago

Alhamdullilah 🥰 baik baik, insha'allah thank you 🥰

Kenapa? Awk muntah2 ke bila makan obimin?

3y ago

Tak pulak, cuma was was nak makan. pernah miscarriage 2 kali, then kali ni pregnant bila check kat swasta, doc ada yg suruh amik 12w and ada yg suruh amik 16w. Before ni dua2 check kk doc suruh amik masa masuk 2 bulan tu yg risau pulak nak makan. Tapi alhamdulillah baby sihat, terus tak makan 😅 tu tanya boleh ke 😅

Saya makan on off

3y ago

Klau awak takde masalah kesihatan and awak mmg kuat. Doc tak paksa makan pun. So far baby takde masalah. Sbb ye la kandungab lain2 kan. Heee

sy zincofer