Berpantang sendiri

Hi moms, boleh bagi tips untuk berpantang sendiri? Sy pregnant anak first, lagi 3bulan nak bersalin. Mak mertua jauh, Mak sendiri dah uzur. Suami pula takde pengalaman jaga bayi & org berpantang tapi dia boleh tolong sikit2. Boleh share tips untuk berpantang sendiri?#ingintahu #pleasehelp #bantusharing

1 Balas

hi awk, ni based on pnglmn sy pantang sndri..sbb fmly dan mertua masing2 jauh. sblm due, beli siap2 barang basah (ayam, ikan) dan buat perapan utk beberapa hari mkn. nanti bila mula pantang, just masak dlm airfryer atau non stick pan. so agk2 dh nk habis stock, minta suami topap barang basah. utk sayur, beli yg mudah (sawi, pak choy, lobak putih) buat sup atau tumis. ni kejap je masak..xsusah. buah, tgklah klu boleh mkn hari2 lebih bagus..tp sy kdg2 xde stock, so ada standby vitamin c dkt rumah. tntg penjagaan bby, sy dan suami gilir2 jaga. klu pagi sy mndikan, ptg suami mndikan.

3mo ago

ya betul. most of new parents akn struggle dkt sini..keep learning ya.