Berpantang sendiri

Sapa sini first time mommy yg akan berpantang sendiri di rumah? Nak kena prepare apa lagi ya? Sy akan berpantang sendiri sebab mak taknak jaga dgn bermacam alasan. Kecik hati juga la tapi sy fikir sy taknak susahkan org. Ada tips tak utk kekuatan mental dan fizikal serta persediaan yg perlu dilakukan? Terima kasih mommies semua.

6 Balas

Saya pernah berpantang sendiri masa 1st baby. Mula2 tak hire CL. Ingatkan diri ni kuat je. Tapi takkk yee ! Sekuat mana pun kita, kita tetap perlukan pertolongan org lain. Kena ada org lain dgn kita. Org dalam pantang ni tak boleh ditinggalkan bersendirian. Pengalaman sy sendiri, sy selalu dengar ada yg bisik suruh tekup anak guna bantal tiap kali baby nangis. Saya depress terukk. Sy pernah termarah dan terpukul anak. Sy tak tahu apa yg saya fikir time tu. Mungkin sbb terlalu penat tambah pulak jahitan terbukak sikit time tu. aduhhaiii. Hampir meroyan. Lastly, husband paksa jugak amik CL. Alhamdulillah . Lepas dari tu saya makin baik. Pengajaran nya kat sini, pls hire CL. Make sure awak ada org yg teman nanti ye. Jgn jadi macam sy 🥺

9mo ago

Srslah sis sy umur 20tahun .. x taw lah mental kuat x.. sy mk ayah bercerai n mak dh ade keluarga sndri .. ayah pon ade keluarga sendiri .. mak mertua sy dh lama meninggal .. nak x nak sy sndri lah kne berpatang sndri.. sy nk taw mcm mn ye nk kuatkan mental kte ni.. sy segan nk suruh kakak ii ipar sy jge sbb dyorg pon ade family dyorg n ade yg perlu diuruskan ..kakak sy pulak jauh ... 😓 smoge mental sy kuat lah

Saya pun mommy utk first anak sendiri berpantang, mak I pun dan kak dia bagi tahu anak sendiri ,buat jaa sendiri . Nurse yang datang pun pernah pantang sendiri. I memang pun tak ada bapa ,mak mertua, .... Ja semua I yang buat lepas bersalin 3 hari balik rumah. ... nasib baik bersalin normal. .. Yang mandi ibu n anak masa berpantang I ambil orang , utk mandikan kita... Masakan berpantang selama 15 hari pun I suruh auty luar sana masak. Kena ada semangat ,utk jaga anak.. kalau kita tak ada ,siapa pula jaga anak kita, Jaga ingat badan kita sakit, tengok anak kita, semua sakit ada terus hilang, betul tu. Sampai sekarang I yang bela anak I tanpa sokongan sesiapa.....

hired cl or upah org utk jagakan. sbb u both xde experience lagi, so tips ke apa x kn sama dgn apa yg u bakal hadap nnti. especially bila u terlalu penat, baby meragam, silap2 boleh buat benda yg x terjangkau dek akal nanti. semua mommy akan hadap fasa bby blues, time ni lahh cabar mental u. kalau x kuat silap2 anak melekat kt dinding or kena cubit. pernah kan terbaca luahan mommy termarah anak, terpukul anak sbb nangis nonstop? thats it. bila ada org jaga atleast bila bby meragam nonstop, and u penat, ada org boleh tlg tenang kan baby sementara u rehat amek nafas kejap.

9mo ago

ni sy setuju. sbb anak pertama dulu hari pertama sampai rumah. sy sendiri, tiada masa tu mak sy xda kat rmh. dah la sehari sbelum branak tiada tidur, bila dah beranak tak dpt tidur kat hospital. balik rmh anak berjaga. balik rmh tu kira hari ke3 sy tdk cukup rest. sy nangis² rasa nak cubit anak, rasa nak teriakkkk kuat². btl mental dalam pantang kita tdk dpt bayangkan.. skrng myb ok. kalau kurang bajet nak ambil org bidan jaga berpntang. bagus minta teman kan adik, or kakak. atau ada abg. atau saudara mara. utk minggu pertama atau ke 2 sja.. spaya ada yg bantu sikit²..

pregnant 2nd ni sy pantang sendiri.seminggu lepas bersalin sy mintak suami jaga kan sy dlm pantang.then slps seminggu berpantang sendiri.x tau nak ckp mcmne berpantang sendiri.sbb x de pengalaman.cuma harap sy bole kawal emosi dan mental.harap tak terlepas geram la dkt anak sulung.cuma mampu berdoa semoga Allah permudahkan urusan berpantang nanti. Aamiin

buat mana yg mampu je.. beli barang berpantang mcm mandian herba..set minyak angin..nnti masak buat simple2 je dah..suami pun kena bnyk membantu

no tips from me sis...but stay strong.....jga mntal.