3x checkup berat sama jer 59kg.. Makan mcm biase.. Macam mana nk naik kan berat badan ni??(15weeks)

12 Balas

saya masa first trimester berat turun.. 65kg jadi 61kg masa check misi kate takpe.. sebab alahan.. pastu masuk trimester ke dua.. naik sikit2.. 200gram 400gram cm gitu.. hari tu checkup 20w naik 800gram.. lastest berat 63kg..ni tunggu 28w checkup. tak tahu la naik berapa. mungkin banyak sebab selere makan makin menjadi2 🤭

sye pernah turun berat badan 2 bulan 2 kilo turun...tapi dh nk masok 5 bulan selera makan tuh bertambah dan terlebeh naik pulak berat..sebab sye cuba buah kering yg rebus tuh jenama nurfiya. memang berat naik mndadak lepas tuh dri 76 kilo ke 80 kilo

Tambah lagi satu supper sebelum tidur. Minum susu atau milo panas/ makan yogurt atau roti sekeping. Saya pun rasa susah nak makan lebih kalau setakat makan breakfast, lunch & dinner. Senang sikit kalau tambah satu supper.

sma mcm sy...dari awl mngndung berat 73..smpai la skrng 22 mnggu berat turun naik....esk nk kene ambik darah talasmia ngn tyroid....dh mkn mcm2 tapi berat xnak naik...tapi scan klinik swasta bby ok jer berat 550 gram untuk 23 mnggu...

2y ago

Haaa.. Kan... Sya pun sama... Dok bgi 2 mnggu ni.. Mintak sya naik kan... Klo tak kena buat gak ujian yg sama.. Hmmm

biasanya trimester pertama ini berat tak naik memang. tapi insyallah masuk trimester kedua, selera makan dah ada nanti naik lah itu

trimemster prtama xnaik pun sy..sekilo aje rasanya naik.tu pun turun naik..masuk trimester kedua ni dah gain 6-7kg.skrng 25 weeks.

2y ago

Sy trimester pertama turun 3kg dlm masa 3minggu. Dari 77.8 turun 74.40. Skrg baru 7w.

bestnya mcm tu.... saya serabut dgn kenaikan berat badan... selalu bersenam jogging n hiking... kali ni terbatas

Nnti dah masuk 2nd trimester mesti naik berat. Takut naik mendadak je 😁

minum susu full cream kalau boleh minum, makan cheese, kerap makan telur

2y ago

Okey.. Terima kasih.. Nnti try 🧀 plak

Kalau nurse/doc takde suruh naikkan berat, takpayah naikkan. Relax je

2y ago

Doc sruh naik kan berat badan.. Klo tak kena buat ujian ape tah.. Hmmm...