Step By Step Utk Ke Labor Room

Hi mommies, Sy first child. Due 1.10 tp doc jangkakan awal sbb kmgkinan anak Sy besar. Boleh x mommies yg dah ad experience share dgn Sy step by step bila dah start rasa contraction atau pecah air ketuban and apa patut kita buat bila da smp hospital? Prosedur dr awal hgga akhir..

1 Balas

Situasi berbeza di hospital kerajaan &swasta 1. Ibu hny di tolak ke labor room bila OS da bukak 4-5 . Sebelum tu mmg ibu tunggu di katil. If xde katil , di kerusi ke mana2 la.. 2. Once Os da bukak 5, waktu ni bidan da start masuk tiup kencing, bidan ( nurse) da start masuk jenguk2 utk tgok bacaan jantung baby n mak 3. Once OS 8, waktu ni baru push. Depend situasi. 4. Waktu tunggu os bukak tu makan la banyak2.. sbb once da ke labor, ada hospital x kasi makan sbb nk standby emergency cser ( if necessary) . Waktu ni pon masih boleh jalan2 lagi. tp waktu da tolak ke labor, baring je. Sbb OS 5 tu da sakit yakmat. Sepanjang tu doa banyak2 benda baik. Sbb ni waktu mustajab doa. Nk berjuang kan. Sebelum masuk labor solat dulu. Ambik wuduk. Tukar kain. N solat. Baru ke labor. Lagi xtau nk cite apa . Huhu

5y ago

Tqsm very helpful info.. Patut lar Sy tgk ada yg duduk and ad yg da dpt katil.. Tqsm again😍😍😍