Tolak susu

Petang.. Anak saya 1 tahun 2 bulan. Dua minggu ni tak nak susu (susu botol). Saya dah refer doktor. lidah tekak tiada masalah. Bila sy try susu formula lain pun dia tolak. Full cream juga dia tolak. Tak nangis. Tapi tolak taknak susu. Walau dipujuk. Boleh bantu sy tak..

9 Balas

mmg sda ank tolak susu sblm umur 2 thn.ank sy pla umur 5 thun bru tolak susu tp 4 bln mcm tu je.lpas tu minta susu blik.sy buat dlm cup dia x minum sbb bau katanya.nk jga pkai botol.1/2 thun msuk thun 1 bru berenti myusu.

Sis guna puting botol utk umur bpe? Anak sy masa 11 bulan mmg susah nk minum susu, sekali minum 2oz je.. Mungkin sbb puting sbb masa tu sy masih guna size nb.. Then sy tukar size 3 bulan n tukar susu baru dia nak..

cuba bagi susu full cream berperisa.. kot nk tukar selera.. makan tkpe.. da setahun lbih susu 2 kali sehari pon ckup sis.. mybe dia knyng mkn, tu takmo susu.

Ank sy yg sulung dlu Ngam2 setahun dia dh xnk bf. Dh bg mcm2 fm pn dia tolak. Last choice bg milo je dlm botol br minum 🤦🏻‍♀️

maybe boleh cuba sippy cup, yg dia boleh pegang sendiri..tp dia dh boleh makan so boleh tambahkan susu dalam makanan dia kalau perlu..

kalau x nak susu,kena kerap bg dia mkn dan minum air masak secukupnya supaya zat mencukupi dlm badan utk tumbesaran dia

anak sy pn masa umur 1 thn 4bln dia tiba2 tak nak susu..tpi skrng dah mula menyusu balik umur dah 1thn9bln..

ok la dia xnk susu, tukar je air suam ke..msti ia dgn sdiri xnk susu. lgi ok

Kena bagi banyak susu direct