Baby 4 bulan minum susu main main

Anak saya baru masuk 4 bulan dan menyusu susu formula Similac Inte-P. Tapi beberapa minggu ni dia selalu taknak habiskan susu. Saya buat 3oz untuk 2-3jam. Itu pun selalu tak habis minum. Kadang dia tolak puting botol tu dengan lidah, atau tolak botol guna tangan. Tanda dia taknak susu dah. Kadang dia main main jer dengan botol tapi dia tak hisap pun susu tu. Saya risau berat dia tak naik. Tapi waktu tengah malam, elok jer dia habiskan susu sebotol sekali minum. Waktu siang mesti tak habis. Macam mana ni? #firsttimemom #firstbaby

2 Balas

keep offer, buat sikit2 tp gap masa tu pendekkan. kalau contoh 3oz, 2 jam. buat 2oz 1j, 1oz, 1j. mcmtu. so kalau minum 1oz dah habis dia tak sempat main2 gitulah. mungkin growth spurt mmg baby akan ada pe'el pelik sikit.

da tukar puting medium flow? anak sye pun kdg2 ade fasa2 mcm nie.. tp selang 2-3 hri da ok..