Pernahkah anda mengalami kemurungan?
Voice your Opinion
Pernah (komen di bawah pada waktu bila)
Tak pernah lagi

2455 respon

49 Balas

first attack time sklh menengah.. depression first about family bcoz my mom asyik kwin cerai2 dpt laki yg jahanam suka kikis duit n bgi gangguan seksual.. nak bgitau mak pun serba salah sbb depan mata family sya ni kuat memberontak.. second about kwn kat sklh asyik mengejek pasal penampilan selekeh n muka penuh jerawat.. then try nk bunuh diri.. alhamdulillah time tu abiz sklh menengah tinggal ngan boa kandung.. slow2 da pulih sbb sokongan bpa bwa jumpa kaunselor.. but time 2017 secara mengejut bpa sya meninggal then my depression dtg blik.. start blik berkurung dlm rmah x bersosial ngan family.. try bunuh diri blik... sampai la my mummy(adik bpa sya) decide nak bwa sya holiday round2 1 negeri sabah ni utk tenangkan fikiran them dya cadang utk sya sambung study for distract fikiran ke arah yg lebih baik.. alhamdulillah aftar sya sambung study.. sya kenal ngan husband.. dya try utk tolong sya keluar dri zon hitam sya.. then setahun selepas perkenalan kmi kwin then setahun selepas kahwin kmi d kurniakan seorg baby boy.. mereka la sumber kekuatan sya..

3y ago

Alhamdulillah.. sentiasa mensyukuri nikmat yg kita ada ❤️

masa lepas nikah. tekanan sampai nk bunuh diri & kena makan ubat, menyesal kahwin sbb ibu saya. ibu saya seronok masa nak kahwin, excited buat mcm2, lepas nikah dia cakap macam2 ke sana sini buat itu ini tak tegur, tak bercakap, share mcm2 kt fb, update status bukan2 pasal saya. puncanya dia sedih pisah kasih, sbb ktorg rapat sgt sblum kahwin. suami kerja jauh, saya tak boleh pindah gara2 ibu. pjj & kadang suami berulang 100km+ setiap hari gara2 ibu. 2kali nk pindah, batal niat sbb dia. umpama anak derhaka dh saya ni dia buat, lama2 suami dan saya mengalah. duduk serumah dgn ibu abah memandangkan rumah makayah mertua pun dekat. jadi kami decide duduk kampung. tapi masih makan hati, hari hari ada je peel ibu. pakkal ibu jee :( adik beradik lain pun takleh harap, dari kecik saya mangsa. semoga Allah beri kekuatan buat kami. skrg walau tekanan yg teruk, suami ada kat sisi. harap dapat keluar duduk rumah sendiri lepas ada anak nanti.

2y ago

Samalah sis. Mmg tekanan dr sebelum kawin beza dgn sy. Mcm anak angkat pun ada. Sampai sekarang anak nak masuk 4. Bukan nak burukkan ibu yg membesarkan saya tapi saya taktau apa salah dr kecil. Saya saja yg dipulaukan.. malah sna sini dia cerita buruk bab sy & suami ke adik beradik sendiri lagi. Kdg terpikir juga kenapa semua org dpt ibu yang baik & menyayangi. Tapi saya tak pernah dapat hak yang tu. Sampai anak sy pun dia tak suka. Tapi kalau duit tak pernah sy miss sbb dia selalu nak duit . Kalau xda duit mulalah nak cari gaduh & ungkit semua. 7 tahun kawin sy xpernah simpan duit malah nafkah sy pun diambil. Byk lagi kalau nak cerita tapi tak pelah

first time kena..time anak buah yg sgt² disyangi pass away...tiba² sakit ni hari..jdi esok sy kol anak buah...suru bertahan...sy ckp..anty dtg hntr ubat..otw pigi ruma adik...smpai ruma adik..adik nangis²...bgitau keadaan anak buah..kena sawan smpai lbh 5x...keadaan dia sgt² teruk..adik ckp..jdi kami kelam kabut ke hosp..otw ke hospital..ipar kol(dady anak buah) bgitau yg anak buah dah tak ada...saat tu dunia sy rasa mcm mau kiamat...hmpir mau terjun dri kereta yg adik syg drive...rasa bersalah tu sgt2 menebal...sb lewat smpai...kdg² smpai skg masi berngiang² d telinga...suara ipar yg kol...bgitau anak buah dah tak ada...bila dah mcm tu...slu hati bckp..knapa sy lmbat sampai...😓😓klu la sy dtg kk mlm tu juga........

Dari zaman sekolah. Lost my bestie/bf. Acute Lymphoblastic Leukimia. Years tried to be a normal person. Rational in judgement & etc. Met new guy. Thought could help but instead bring me far more worst and disgrace than before. Till married with another new guy. And now preg. Too stress and down with everything. Too frustrated. Parents kept demanding. Husb wit temper n got other biatch n broke ma trust n bla bla bla. Hate my life till heard this tiny voice inside me calling me, “mommy... please don’t be sad...” still lucky tho I’ve got my girl bestie HZ which olwez with me thru ups n downs. 😭

sekarang , saya duduk jauh dengan suami dalam sehari tu call ke vc ke chat xpernah ada masa dia nak chat , dia lebih kn maen game sekarang rsa dri dan anak ni sma2 x berharga , berat bdn pun makin turun , skrg da 28 w . smpai dy ckp klaw x thn tggl la dia buat ap stay 😂😂😂 skrg sy ddk umh mak bapak sy nk bli brg baby pun dy xnk bgy duit jd saya mampu diam jk la sb dia ckp tu duit dia

Pernah. Dah lama sgt dr umur 15 tahun. Mse belajar uni dulu pernah amek sesi kaunseling 3 kali lepastu berhenti, berhenti belajar sbb tak boleh kawal diri. Sebelum kawin, tunang dan selepas kawin ada anak pun. Dapat pulak suami baran. Ada simptom meroyan sbb byk sgt tekanan dr suami. Sedihnya hidup.

Ketika zaman universiti banyak kali saya kemurungan dan hampir dua kali tekad untuk berhenti belajar. Saya turut menghadiri sesi kaunseling sebanyak 4 kali bersama kaunselor atas masalah kemurungan yang saya hadapi.

4y ago

zaman universiti antara zaman paling panjang untuk Kita lalui. faham sangat. tanpa bimbingan yang tepat memang boleh lari tak kesampaian ke matlamat. Apa pun, tahniah kerana Masih lagi ada bersama kami semua Hari ini🌹☺️

Kemurungan mase dalam tempoh berpantang, dengan mase dapat tahu anak ade masalah pendengaran (pekak). Family semua blame saya. Alhamdulillah berjaya bangkit walaupun makan mase setahun ☺️

sekarang tgh kemurungan rasa nak bunuh diri je 😭 tapi bila pikir balik klo ak mati siapa yg akan jaga anak ku, dri ak tadi nangis berkira2 nak bunuh diri ka tidak. tolong bg sy kata2 semangat

2y ago

Banyakan berdoa ye..Ingat Tuhan...🙏🙏🙏

Especially time berpantang anak first haritu. Mybe kejutan budaya 😁 tapi sekarang ada juga sebab asyik terperuk di rumah sahaja PKP tak boleh keluar. #TAPactiveusers #TAPsupermoms