Indah Khabar Dari Rupa FPP Putrajaya, Ada Private Hospital Lain tak yang bagus untuk Bersalin?

Pengalaman teruk semasa appointment pertama di O&G Hospital Putrajaya. Kononnya datang 1st checkup untuk Skim FPP Putrajaya with Dr Hazim. Harapan musim PKP ni bila bersalin Wad Kelas 1 dengan bayaran Rm2k - Rm5k dapatlah suami masuk teman dalam wad. Tapi harapan tinggal harapan. Dahlah mintak bayaran macam kat Private tapi service hampeh sama je macam kat Govt Hospital. Husband tetap tak boleh masuk. Jadi lagi baik bersalin kat Hospital Awam biasa atau terus pergi Swasta terus. Dahlah masa 1st checkup pendaftaran kali pertama disebatnya Rm185. Tapi hasil checkup sama je macam dekat KK yang free tu uols. Bayar Rm185 sama je timbang berat, check urine, bp, pastu buat 2d Growth Scan dengan Doktor O&G lain sebab Dr pakar takde sambil diperhatikan Doktor pelatih. Selain scan tak sampai 5 minit tu dia catat skit2 dalam Buku Pink lepas tu suruh datang 3 minggu lagi untuk jumpa pakar. Sangat kecewa. Rm185 kalau pergi Private macam-macam boleh dapat, selain consultation suami boleh masuk, dapat ubat sekali. Ni apa pun tak dapat. Dahlah tunggu lama, parking tak ada, tandas kotor, nurse tak mesra langsung dan tak berbaloi ya uols bayar harga Private untuk Service govt. Tolonglah Pengarah HPJ kalau betul2 nak buat service Private di Govt Hospital, make sure bukan CHARGE je macam swasta tapi swastakan sekali perkhidmatan. Sekali rambling dari saya 1st time mom yang sangat2 kecewa dengan #FppPutrajaya #ServiceTeruk #FullPayingPatient Orang tak kisah bayar mahal kalau service bagus. Boleh tak sesapa rekemen tempat lain in Private yg asben boleh masuk teman pandemik Covid 19? Sekian. #firstbaby #1stimemom #pkp2021 #babypkp #jangandibully

Indah Khabar Dari Rupa FPP Putrajaya, Ada Private Hospital Lain tak yang bagus untuk Bersalin?
16 Balas

Bila i baca mommy ni ckp pasal hospital . I nak cakap pasal govt hosp HKL percaya atau tidak terpulang sebab atas pengalaman saya . HKL service i bg 10/10 . Nurse yang mesra , doct yang baik . Makanan yang sedap ( kalau 1st class bg brown rice etc dan lauk lauk ) best gila . Paling best . Dekat labour room suami boleh teman kita dr awal sampai habis . Tapi tulah masa dkt ward takboleh lah procedure suami dpt masuk ward azankan baby sekejap pastu urus kan mana patut dkt isteri terus kene keluar . Tapi jangan risau nurse kat HKL sgt baik dia akan bantu mommy if mommy tak larat nak urus anak .

4y ago

Welcome . Tapi nanti kalau nak first class booked dulu after 32 weeks preggy

Nama pun semi government tk akn sama dgn swsta.. tk silap sy awal² lgi memg fpp suami tk blh tmn musim covid nie, diaorg tk bg thu awal² sblum sis byr booking ke? sy dpt kn rawatan dkt sna, mgkn sbb sy ad mslh kesihatan, jd tiap kli chkup doktr pkr akn ad skli utk tgk tahap kesihatan sy, bab scan pun alhamdulillah doktr sgt² bgs.. utk yg ambil fpp sy fhm byr mahal nk service terbaik, tp sy pnh dgr doktr tu smpi ssh hti nk jmpa pesakit, sbb tiap kli doktr tu ckp ad aje yg tk kena 😌 pd pendapat sy, mungkin klu nk yg lbh baik, ambil terus swtsa.. sbb HPJ tu semi government shja hmpr 90% sma mcm government lain.

4y ago

diorg bgtau masa sy book tgk keadaan cmne. alih2 bila sy dtg n setel 1st checkup diorg ckp xboleh. so baik gi private je la terus dgn byrn tu

Hi sis..baru terperasan post ni.I punya due April 2021,call HPJ nak book FPP juga before kandungan 6m,dorg ckp kena hold dulu sebab covid19 so dorg x open lg utk FPP until futher notice.Dah kecewa dah masa call aritu but bila baca balik apa sis share ada la rasa x berbaloi sebab saya checkup di kk dan swasta byr lebih kurang mcm sis bayar,mcm² dpt n setiap kali scan mmg doc swasta scan betul² sampai kita puas hati.Kawan pada kawan saya bersalin di KPJ Ampang,suami dia boleh teman masuk LR tahun lepas tu pun lepas dorg bwt swab test result -ve so now xtau la mcmana.Kalau pergi private wajib swab test kalau tak silap.

4y ago

baik pergi Private je trus. xberbaloi FPP Putrajaya byr Rm200++ utk service yg sama je mcm di KK

Hi Puan. Min dulu bersalin di Andorra. 5K untuk bilik single bed tapi belum termasuk baby charges. Kalau 5k genap boleh masuk 2 bedded dekat Andorra sekali dengan baby charges insyaAllah. Service memang sangat bagus setakat ni. Bukan ayah boleh masuk je, boleh record video sekali waktu baby lahir nanti😊

Terimakasih banyak dekat sis sudi share tentang FPP Putrajaya ni, cadang nak bersalin dekat situ jugak tapi dah dgr bnyak cerita mcm ni terus cancel. Saya pun nak tau jgak kalau ada sesiapa yg pernah bersalin private time Covid ni dan suami boleh teman mohon share ye...

salam semua. tq for all the tips. sy dah selamat bersalin dah Hospital Shah Alam je. walau govt tp much2 better dr Fpp putrajaya. sana byr beribu tp xleh lawat. baik as well amik govr hospital yg sah2 xleh lawat

4y ago

Salam dan tahniah.Wah dah bersalin berapa weeks puan?Thanks for ur post.Boleh saya tahu berapa lama puan stay di hosp SA?Saya masih decide nak bersalin hosp gomen SA or Serdang.Selamat berpantang.

If you are within the area, i would recommend andorra. Nak2 skang they dont require prior checkups for delivery kt sn. I took VIP room. Siap extend 1 extra night. Puas hati. Worth every cent.

Mahalnyaaaa. Columbia Asia Setapak pun harga yang sama kalau buat monthly check up. Even detailed scan pun dia charge harga sama macam check up growth scan biasa tu

Try hospital azalea putrajaya, saya dah booking kat situ dan nak bersalin dah. Dr azila pun peramah and soft spoken, very recommended

4y ago

I pun suka hospital azalea ni, frm the first day i mmg p hospital ni utk checkup, Dr. Azi mmg sgt soft spoken & lemah lembut, caranya mmg buat kita relax & i think klu dgn suara tu dia suruh kita push pun, kita xnervous 👍

KPJ Husb bole masuk sis, bulan 12 taun lepas 2020 kawan sya bersalin KPJ di johor, husb ada smpai d labour room.

4y ago

Berapa Sis, KPJ Johor charge ya?