Pengalamam melahirkan

Pengalaman sy mengandungkan anak sulung , sepatutnye kena induce , tapi mase sebum induce check jalan dh 6cm. Tapi mase 6cm tu langsung memang takde sakit perut,xde sakit ape2. Rase mcm biase je. Sampai nurse2 pon terkejut😅 cuma mase dekat labour room ,dia pasang alat2 die entah nama apa yang kt perut tu. Baru lah rase sakit2 yg amat😭😭 dah la sakit beranak , sakit dijahit hidup2 pula tu. Dapat pula tukang jahit pelatih yg baru first time dan sy jadi orang pertama😭😭 mcm bahan uji kaji dah rasa, lepas dia jahit , orang lain pula nak kena mari check😭😭 sakit oii, sebb rasa sakit jahit rase mcm xnak beranak lg da😂 anak sy mse lahir 3.45kg beranak normal terang susah2 sendiri pon kena gunting😌 harap2 ibu yang tak nak kena jahit mintak tanye nurse prosedur die mcm mane , gud luck untuk ibu2 bakal melahirkan cahaya pertama, semoga dipermudahkan semuanya☺️☺️

7 Balas

Alhamdulillah, tahniah dan selamat menjalani kehidupan baru sbg ibu. Mudahan cepat sembuh tanpa mudarat. Pengalaman bersalin dah selesai, usah dikenang sebab ada lagi cabaran semasa pemulihan selepas bersalin; penyusuan , tenteramkan dan menidurkan bayi. Bak sahabat saya kata; setiap bulan/ tahun ada je ilmu yg kena belajar dlm mengasuh dan mendidik anak; bayi, kanak-kanak, remaja, belia, dewasa. Allahu... jangan jemu belajar menjadi seorang ibu. Kuatkan semangat dan elakkan stress 🤲🌻💪👍❣️ Bila berada hospital yg ada pelatih, tak perlu kita kata kita macam diujikaji. Mereka menjadi doktor pun melalui pembelajaran. Terima seadanya. ❣️

sulung mostly akan kena gunting & jahit sbb kita x ada jln & laluan lg.. sy part paling ngeri ialah contraction, time nk teran si anak tu, time kena jahit, time kena seluk sblm & selpas kena jahit 😖err sakit masa dia seluk slpas brsalin tu bkn skli tp dkt 4× jgk lh rasa nk tendang doktor tu🤣 dhlh dia tangan besar jari plk pendek gebu dlm plk dia gi seluk sbb dia x sampai sy klau bila dia dtg nk seluk sy rasa mcm nk lari tp tulh lari kemana kau dhlh lpas bersalin terus berjln mcm siput🤣pengalaman bersalin ni mcm² kn tmbh plk slpas bersalin dibuat sembelit lg seksa sy sebln lebih baru usus elok blh berak mcm biasa blk.. 🥴

2y ago

sya dah 40 days lepas bersalin tp masih sakit lepas berak😭😭

Lepas jahit memang akan ada yang datang cek sis saya dua orang datang cek dr india lelaki pulak tu . Tapi alhamdulillah bidan nurse yang sambut kelahiran anak saya tuu kemas dia jahit dalam 3minggu sembuh. Saya tak pakai ubat apa pun cuci air garam dengan asam keping sahaja. Suami kata geram je tengok nurse lelaki n doc lelaki tapi masa tu da genting jadi redho dan tawakal asal anak selamat

2y ago

mujur xde yg laki😂 atas nasib kan sis.

Sebenarnya tiada istilah dijahit hidup hidup. Dr akan bius dulu di bawah before jahit tapi ibu tak rasa jarum atau perasan sebab baru lepas melahirkan. Ubat bius pun tak sekuat epidural jadi tetap akan terasa benang ditarik & jarum masuk kulit. Tanpa ubat bius tu ibu mesti akan terjerit jerit sewaktu dijahit ☺️

2y ago

memang terjerit3 pon tp dlm hati , kalau jerit kt luar jawabnye kena penampor😂tahan2 gtu je lah

Saya pun sama sis masa beranak anak first time pkp, yg jahit tu doc pelatih. Pastu jahitannya rupanya tak kemasss. Masa pantang pakar cek, kena tetas balik semua jahitan saya haha perittttt 😌😌 nasib baik tak kena jahit balik 🥲

Pelatih skrg ramai selalunye dihospital kerajaan. Saya pun takut .. pernah berpengalaman. Harap harap kali ni tuhan tolong beri yg pro dan memudahkan process ni.

hahhaha sme la kita dpt doc praktikal..blh plk dy tanya misi ok x ni ad poket x pusing lagi hareyy btl aq rasa mcm nk sepak je hahahha