saje nak share mase beranak

baby sy keluar tak menangis , nurse salahkan saya sbb x terang bebetul ke ape ntah😖 Allah ,ujian sungguh. dah lah kite tengah sakit,😭 .masa tu baby ada masalah pernafasan. so xdpt jupe baby mase lepas mlahirkan.(tgk dlm tv semua lpas beranak blh ciun anak😅bkn rezeki sy lh dpt tgk baby lepas melahirkan,) jantina pon xde nurse bgtahu. nk kena nti tnye😢 sedih sgt mase tu. xsemua org dpt nurse yg sporting, die punye marah mcm die yg beranak. mujur keesokan terus blh keluar wad , alhamdulillah sihat walafiat dgn izinnya skrg dh dua tahun lebih berat 20kg . 🥰 tu pon mujur lah kata2 nurse tu xjd kenyataan , die ckp kt sy "awk cakap je xnk beranak lg, nti tahun depan awk kt labour room ni lg" 🤣 btw alhamdulillah doktor dan misi semua perempuan. berank d spital kerajaan, xdelah org kate suami sy dayus kan 😂😂

14 Balas

😆 sya time anak no 4 lepas branak tu alhamdulillah baby ada nangis tapi kejap je .. dia tgh baring atas bdn sya , doktor tgh jahit bawah .. selalu doktor tu tnya baby sya ok ke x .. sya ckp ok je sbb dia senyap sgt😂 lepas misi ambik dia x stop nangis😅 habis kena jahit baru misi bagi sya balik dia pon senyap 🤭 syukur dpt doktor perempuan gak masa tu , tu pon kebetolan jugak sbb time tu byk doktor sibuk dgn 2 kes czer , sya x kena layan pon .. kebetulan doktor perempuan masok bilik saya nak ambik sarung tgn je .. dlm bilik sya langsung x ada sedia apa2 pon sebab dorg sibok sgt .. tgh doktor tu tukar sarong tgn saya kta nak berak doktor tu pon rilek je .. dia kata haa berak laa sya tgk .. dgn blm buat apa lagi sya meneran pun blm dia dah jerit kepala baby dah nampak jgn teran .. sya pon apa lagi panik laa .. tapi sya x da buat apa pon .. x da teran apa pon .. smpai doktor tu pon gtau suruh teran baru sya teran .. tu pon smbut baby guna kain yg dah kena darah dah😅 sorg je misi ada situ time tu haa panik laa dok ambik brg pakai smbut baby .. mmg kecoh sgt 😂

1y ago

alhamdulillah☺in shaa Allah mudahan Allah permudahkan sis bersalin nanti🤲

sy masa beranak alhamdulillah doktor ngan nurse semua sporting . semua perempuan . eh tup tup datang doktor (pelajar swasta) entah nak tengok cara kendalikan orang beranak sorang laki dan sorang perempuan cina .. aduh time tu tengah sakit . tak pk ape dah . tak tenang nak beranak dibuatnya .. . tapi bagus doktor kerajaan .. dimarahnya budak yang praktikal nak belajar tu . dia cakap " awak tak boleh suka2 terjah nak masuk LB macam ni . awak kena tahu apa sakit patient ni baca fail die dulu then kena mintak permission patient dia benarkan atau tidak" .. . . dorang keluar lah kejap pergi baca fail tu pastu masuk takde pun tanya patient boleh ke tak .. sy baru dipecahkan air ketuban . memang time tu fikir nak berperang je nak meneran jee .. takde dh nak borak2 santai .😂😅. cuma sempatlah cakap masa nak kena jahit . sy nak doktor jahit ye bukan budak praktikal ni . walaupun dia nak belajar . alhamdulillah doktor pakar yg jahit sendiri . tapi kecewa tu still ada .. alhamdulillah semua selamat ❤️

Sy masa kat dalam wad je dpt nurse yang garang² lagi² time kena buat ctg.. kaki bukan main ayun biar baby tk tido skli nurse tu dtg bebel² tk hbis² ckp sy ni pemalas duduk laa kt katil ctg tu smpai tgh hari.. terasa dgn kata² dia.. Nurse lain dtg cek elok je ckp "haa sikit je lagi tu dh nk siap dh cntik ctg awk".. Nurse bahagian ctg tu je yg garang yg lain alhamdulillah ok baik semua.. Pengalaman kena induce masuk ubat pil 3 kali bukaan stkt 3cm je dh kena tolak msuk lr... Dlm lr kena plk induce drip 2 kali... dri pkul 4 smpai laa pkul 10 menahan contraction dri drip allahu seksa yg teramat... nurse bg ubat tahan sakit pun mmg xhilang pun sakit tu... Suami ada je teman dri awal msuk lr smpailaa bersalin dan doktor, nurse semua prmpn alhamdulillah tkdela suami kne label dayus lak 😂😂😂 doc trpksa potong bukaan sbb bukaan bkk 5cm je dan kepala baby dh keluar.. trsekat kat telinga... Keluar laa seketul baby girl berat 3.35kg mse tu.. skrg anak dh nk msuk 3 bulan dh 😂

sy dpt staff nurse, nursing tutor n ank buah dia 4 org. semua bagus gilaa. paling menenangkan nursing tutor india tu. always comfortkan sy bila cntraction dtg. 1st time beranak xbrapa pandai teran. berbelas kali meneran xkeluar2 jgk baby. siap dgr student nursing tny staff nurse tu mmg selalu mcm ni ke. then staff nurse jwb ha,ah normal sbb anak 1st mmg payah keluar. 2x gunting pon xkeluar jgk. tp dorang betul2 suport mcm tgk bola 😆..at last baby keluar jgk.. legaaa.... owh tp masa bukaan 4cm dtg doc laki muda seluk nk bg cepat bukaan sbb sy dh pecah ketuban + ada gbs..setel dia seluk sekali dia pon pergi.. xkn sy nak halang kan dah sakit gilaa...sbb cntraction sy masa tu dh 5min skali wlaupon baru 4cm.. doc nk buat apa buat lah janji ibu anak selamat. aku xkenal kau, kau xkenal aku. cita situ abes situ 😅. cuma nk ckp bodoh yg keluarkan kenyataan suami dayus bg doc laki attend kelahiran.

1st baby - hampir bersalin ceaser. doctor dekat labour room cakap sbb lama sgt. masa tu baby dkt ats lg. bukaan 4cm. dari 10am sampai 3lbih doctor decide nak operate. dh tolak masok dlm bilik operate pon. doctor dlm bilik operate pula cakap nk cuba normal. then baby keluar normal around pukul 4lebih. lepas baby keluar trus pembantu lelaki yg ada dlm bilik tu ambik baby dh bersih kan semua. dorang tak bawak dtg tunjuk or bg sy pgg pon trus bawak pergi nicu ja. sbb baby nafas laju dn dh tertelan najis. saya xdgr bnyi baby nangis juga awak. 2hari lepas baby keluar baru dpt tengok. sbb sy bru ada tenaga nk bangun semua. beranak time pkp. skrg baby dh setahun 7bulan

saya pon x tngok anak bab pengsan ngn pelali..bngun2 anak dah x de..dah masuk nicu..pastu nurse2 dik kalut tnya puan anak laki ka pompuan.. saya diam je berulang kali dorang tnya..mana la saya tau..3 hari lepas bersalin baru larat jumpa baby..masuk je nicu semua nurse tegur..kamu ke mak budak ni..anak awak lasak sngat sehari berapa kali dah kami pasang jarum dia cabut jugak,bedung tu pon berapa kali pasang dia boleh lepas jugak..jumpa mana2 nurse semua ckap bnda yg sama..alahai..tapi memang betul baby kat situ semua diam mmng betul2 sakit la kan..sekali tngok anak kita tu ha dua2 tngan merata merayap..tapi mata pejam..mcm x sakit pon..bila teringt lawak pengalaman kan

kisah saya lebih kurang sis la. masa tu anak sulong tak pandai teran. nurse marah² dok ulang cakap 'apalah dosa awak susah sangat bersalin ni'. doc pon sama naik. kita tengah sakit cakap macam tu. geram je rasa. last kena vacuum n tak dpt pon tgk baby sbb baby kluar tak menangis. diorg terus bawak kluar masuk nicu. baby dah terberak n tertelan najis sikit. serik rasa bersalin hospital tu. tp apakan daya 2nd baby terbersalin situ jgk sbb baby prem. rezeki kali ni dpt nurse n doc baik² walaupon hospital sama.

1y ago

Hari tu sy masuk wad sbb ectopic, doc perempuan tu mulut puaka sgt. Dia mengeluh dapat kes pesakit mcm ni. Dalam hati cakap, kalau tak ikhlas tak payah jd Doctor.

baby sya pun sama dulu..nurse suruh sya teran..Sya dah teran tapi tak dapat..nurse cakap teran takut baby kmu tak menangis..sya usaha teran..sekali keluar baby 4.12 kg patut la susah teran..muka doktor dan misi pun lain macam masa tu mungkin rasa bersalah kot 🤣 doktor jelaskan cakap bahu anak sya tersekat..berkali² dia jelaskan..sya jadi pelik nengoknya..kadang bukan salah kita kita dah teran sehabis mungkin..tak tahu pula baby besar 😅

sye bersalin induce...mse tgh tuggu bukaan...mmng nurse ngn doc perempuan.. dri jam 8am hingga jam 8pm.. bukaan masih 8cm...duk kne tinggal sesorg.. tbe²...ade doc masuk sbb nk tgok...tbe² jgak.. doc mnjerit.. jantung baby dh low...knpe yg len xtgok.. kelam kabut sume serbu.. 2doc perempuan...1 doc lelaki.. nurse dlm 3,4 org.. last².. xbleh nk push.. sbb slip disc dh mula sakit dn block.. lastly.. czer...

Pernah jg dpt nurse yg marah2,,sbb sy balik2 panggil dia cek bukaan.kita bkn saja2 panggil.sbb rasa nk meneran kan takut terberanak dekat ward sorang2,,smpi naik bosan nurse tu layan sy😓😓😓tp nasip baik yg bersalin kn sy tu nurse baik perempuan..