Hi ibu2.Now sy dh 34 weeks. Mcm mne ye nk ilangkn pdih ulu hati.Pdhal dh kurng hbis mkn yg pds2.

Pedih ulu hati

5 Balas

Pedih ulu hati bukan sbb makan pedas je.. Setiap ibu hamil akan alaminya.. Apa y sis perlu buat kerap makn.. Setiap 2 or 3 jam makan sesuatu y ringan seperti biskut or roti.. Jangan biarkan perut kosong..

7mo ago

Cuba makan gaviscon sebelum mkn.. Gaviscon boleh cover pedih ulu hati.. Makan sbelum makan utama dulu..

avoid makan makanan pedas atau berempah.kalau betul2 xboleh tahan, makan gaviscon.saya mmg mkn gaviscon kalau xle tido.lepas tu mesti lega.cuma xdelah hari².

sy pon tak tau, sy pon pedih ulu hati wlaupun tak mkn pedas .. hari2 pulak tuu dr 3months till 34weeks .. sy pasrah je lah tu yg mampu 😅

7mo ago

kan, sgt tak selesa .. nak baring tak boleh

Sy pun sama sis.. sampai hilang suara sbb tahan sakit .. lepas muntah dan makan ubat angin klinik baru boleh tido..

mmg fasa kena pedih hulu hati tu..m sy pun mcm tu... kalau x tahan sgt sy ambil gaviscon...