Cuti Bersalin

Sy keje swasta. Biasanya bila boleh start ambil cuti bersalin ye. Skarang 32 minggu pun rsa penat sngt dh keje. Hahaha x leh bayang nk dekat2 bersalin tu cmne. Kena tunggu sampai nk bersalin bru bleh cuti ke? nk start awal skit bleh kn tpi kn jdi kurang skit msa ngn baby eh klu ktanya baby tak kluar2 eh.. Ini anak first so sy pun tak pasti sngt lah cmne. Mohon bantu kongsi pengalaman…

4 Balas

Depends on you.. for my case saya akan apply cuti bila dh nk beranak sbb my boss suruh wfh fully starting July sbb saya edd mid of July. Now also company still bagi wfh 2 kali seminggu so tak terasa seksa sgt. Even then, saya faham kalau yg nk ambil awal sikit sbb mmg penat ye. Why not talk to your supervisors and HR about this. Boleh tak wfh masa dh nk dekat due date?

Samala sis. Saya 34wk skrg. Rasa mmg tak larat dah nak kerja. Sebulan sekali mesti MC sbb sakit pinggang sampai lembik kaki nak berjalan. mmg rasa nak cuti awal mungkin 39wk kot. Tunggu la lagi 5minggu 😂

saya kerja swasta, selagi tak beranak selagi tu kerja walaupun tak larat sangat dah sekarang 34w 😂 boleh apply cuti awal tapi nanti baby keluar lambat rasa rugi apply cuti awal 🤭

kawan Sy 37w baru apply cuti.