Apa larangan semasa berpantang yang anda tidak patuhi?
Voice your Opinion
Guna penghawa dingin
Minum air berais
Keluar rumah selain ke klinik
Tak pakai stokin
Lain-lain

5298 respon

60 Balas

Biasa org berpantang kena catu air...saya bedal jer minum air kosong asalkan dahaga jer minum...byk juga lar...tpi xde lar kembang rahim ka apa ka,doctor pon kata tu mitos jer...saya tgk semua yg berpantang kne catu air berak keras lar,sakit lar... saya mula2 jer ikut..bila berak dh keras buat saya sakit jer... saya bantai minum air kosong terus buang air besar lawas jee tenang jer xsakit,xluka punggung pon..alhamdulillah mak pon xbebel lepas saya beritahu dia.. minum air byk saya senang berak,xsakit,xsiksa...mak pon xlarang...walaupun ada makcik2 bawang yg dtg melawat membebel2...Tapi mmg saya kuat minum air kosong pon dri zaman sekolah smpai lar sekarang...sentiasa ada botol air besar2..

Pakai bengkung sehari ja lepas tu tiada dh sbb naik ruam dri bawah payudara sampai ke kaki..cuci rambut selepas dua minggu sbb tidak tahan gatal..tiada mandi air herba,mandi air suam ja..hari2 pergi ke hospital sbb nak tengok anak yg dlm incubator kat NICU dari tengah hari sampai ke petang dekat sebulan lebih juga la, dan tinggal di hospital bersama anak lepas dia keluar dari NICU dekat 2 minggu..jadi mmg tiada berpantang betul2 la..😂😂janji anak bahagia dan sihat..

Semua xikut. Kcuali brpuasa suami 100 hri. Sbb nk bg dlman heal btul2.. makan wajib ad sayur n protien. Lega xalergik telur . So bolei mkan. No fast food. Bengkung xpkai sbb jga mkn. Xd buncit2.. berat sblum mgndubg 45kg now back to 45kg. Senaman ringan bbrapa hari stiap mggu.. so happy ♥️♥️

5y ago

Sis boleh shre cara makan elak buncit tu? Sy berbengkung smpai 60day ke atas tp masih ada sikit2 ni huhuhu. Mcm preggy 4months plak.

Semua sy ikut sbb sy nk jaga kesihatan sy.🤭.syg badan sy sbb nk Paki lama nk tgk ank membesar dan berjaya.🤗.ais 100 hari KLU boleh nk setahun sy berpantang ais..ni bru 81 hari..semoga dipermudahkan. Amin...🤲

Tidak pakai stoking,malas mandi air herba (semasa melahirkan anak4 sibongsu) first till yg anak3 semua pantang larang ada ikut,berpantang cara melayu bengkung,tungku ,dll

Mil xbagi basuh rmbut, berkipas dan tido pagi. Bab2 xbasuh rambut memang xbole, rimas n gatal. So mlm2 atau masa xda org kat rumah,membasuh la rmbut dgn air suam🤭

tak pakai stokin, terlalu aktif dn pakai bengkung kejap2 jre.. sering kena bebel mak sbb taknk ikut dn dngr ckp😔 #TAPxTanamera

Tak rajin pakai bengkung and bertungku. Dah masuk sebulan pantang baru beli bengkung strap. Dah dapat perut anak dara balik 😍

Semua d atas😅😅😅😅😅xtau la skrg.. Tp mummy zaman ni kan mmg lasak2🤣🤣🤣

jarang pkai stokin . tp klw husb ad dia akan pkai dan buangkn. harapkn bini mmg xla