Nak tanya mammy2 sekalian.. saya kebelakangan ni suka mkn meggi.. kira2 ok ke mkn meggi

Pada trimester pertama??

7 Balas

MSG boleh bagi kesan dkt saraf & otak anak. melainkan kalau tekak x boleh terima makanan lain selain megi itu boleh diterima lagi sbb mommy tetap kena makan jgk kan. apa2 pun kalau boleh jgn kerap sgt makan megi ye. selang 3 hari mkn satu peket ok je kalau mommy xde mslh loya rujuk: http://drzubaidi.com/blog/selamatkah-msg-untuk-bayi-dan-wanita-hamil/

3y ago

Sebagai rujukan, post tahun 2020: https://www.majalahsains.com/monosodium-glutamat-msg-racun-yang-sedap/

Boleh je makan, mmg la tkde khasiat tp tkde la sampai memudaratkan kandungan. First trimester kalau jd keguguran selalunya sbb mmg ada masalah dgn kandungan tu sendiri (masalah kromosom dan sebagainya). Cuma orang kata tk elok lah makan selalu dan banyak sgt sbb nama pun makanan tk berkhasiat kan. Sekali sekala boleh je 😊

Sebenarnya kalau boleh elakkan makan maggi sbb boleh miscarriage tambah2 lg baru 1st trimester.. Takut effect pd kandungan je

kalau makan, letaklah telur ke ayam ke, sayur, cili semua.. letak separuh je perasa dia, awak tumis sendiri kuah dia.

saya makan second trimester. makan sekali utk hilangkan rasa teringin. first trimester x berani makan

jangan makan tiap2 hari la

bole tp jangan selalu