2oz pam setiap 1 jam

okay ke ni ibu2, 2oz both breasts every one hour? Baby nak masuk 4 minggu

2oz pam setiap 1 jam
12 Balas

hi, saya baby baru 2 bulan, first time mom. dan dah masuk kerja. pam every 2-3 hours okay. kalau nak kumpul stock susu 2oz satu pack okay dah. lepas tu frozen terus. biasanya saya pam lepas baby df. penat sikit tapi takpa, you can do it. sekejap je penat, nnti bila dah masuk kerja, dpt kumpul stock susu utk esok pula.❤️ balik dari kerja df baby. follow instagram nadmasrom & nyusoo.official utk ilmu penyusuan. Best !

1y ago

Oh ya, pam every 2-3 hours tu dalam 30 minit cukup tau. ❤️

Ok sgt sejam 2oz..bby pling2 pun mungkin tak minum setiap sejam. Buat la 2 jam sekali biasa bf ni bby minta 2jam sekali kan. Nanti oversupply pula setiap sejam. Biasanya bby susu badan ni akan minum bawah 4oz. Nanti sis bagi botol start dari 2oz, kalau tak puas ke 2.5oz, tambah setengah2 sampai jumpa demand baby. Dri situ puan tahu cukup ke tak pam utk demand bby puan

Saya pun 1 jam both breast dapat 2oz. Tapi saya tak mampu nak pam selalu sebab kadang anak nak df. Dapat buat stock sehari sekali je . Tapi stock tu pun guna untuk anak time nak menyusu tengah mlm pukul 3 pagi. Saya pun macam sis nak practice untuk masuk kerja nanti.

awak dah start kerja ke? kalau belum dan awk nak ready utk kerja nanti, awk boleh buat stock 2 minggu sebelum kerja. masa tgh pantang better awak fokus df je anak tu. saya pun tak pandai tapi awak boleh follow instagram @nyusoo atau mana2 pakar penyusuan.

1y ago

takpun awak. awak boleh follow insta account tu. saya pun belajar dekat situ sebab saya pun anak 1st. saya nak cakap lebih2 pun saya masih belajar.

Awak pam setiap sejam ke ? Boleh oversupply tu hehe. Better gap kan 3 jam sekali baru pam. Itupun kalau ada keperluan je. Kalau takde keperluan x perlu pam. Direct je baby. Kalau nak start kerja, buat stock 2 minggu sebelum masuk kerja.

baby tak direcfeed ke awak. 2oz kalau awak pam setiap 1j sekali lebih dr cukup. cuma awak kali kita ada 24jx 2oz. sehari awak dh dpt berapa?.

1y ago

power pumping ni sekali je setiap hari. tapi ambik masa 1jam. sebabtu sy galakkan awak utk buat stock lg 3mggu sebelom awak msok kerja. time tu awak boleh selang seli ajar baby botol. pon boleh awak nk buat tandem pumping cuma takut awak xlrt. dekat sgt bhya lactation counselor pon suggest kita gap setiap 2-3jam awak. boleh follow ig puan noorfazila, puan nadmasrom. awak akan dpt info sgt2 bermanfaat tentang penyusuan susu ibu ni☺️

kena selalu pump dan df . confirm susu banyak . tp susu pekat tu .cukup utk bby kenyang 😍

Bergilir sis better direct bf dan kalau pam untuk stok okay je. Tengok demand anak juga

@siti size corong pam awak dh betul? awak pam gap setiap sesi berapa lama ya?

untung la sis.. sy pam nk dpt 2oz sehari pon susah..sedih sgt rasa

1y ago

masih belom terlambat utk baby directfeeding balik awak. baby awak bru berusia 55 hari. awak kena byk kn skin to skin dgn baby awak mean awak shirtless baby pakai pampers je. pujuk baby dkt tmpt xde gangguan bunyi. dn agak sedikit suram. sehari pujuk dlm 10-15minit. boleh offer baby breast awak time dia mamai. boleh offer breast awak sebelom feeding que baby awak. setiap kali baby awak mandi, awak mndi sekali dgn dia bg dia rasa sentuhan kulit awak