berat badan naik

normal ke untuk bakal mommy ni naik berat badan dari 61 ke 66 kg dalam masa sebulan. kalau tak normal apa yang perlu dilakukan? perlu ke untuk berdiet? help

8 Balas

saya masa first pregnant tak pandai nak kawal nafsu makan , misi saya dulu dia ada cakap kalau boleh kita makan dalam kuantiti yang sedikit tapi kerap dan jangan makan dalam kuantiti yang banyak tapi kerap inilah yang punca berat naik mendadak tuh puan .. tak perlu berdiet , sebab kita pregnant sentiasa berasa lapar tak kira masa .. cara pemakanan pun kena seimbang puan kurangkan benda2 manis banyakkan sayur-sayuran dan buah-buahan .. kalau rasa2 nak keluarkan peluh boleh je puan jalan tiap2 petang sekitar halaman rumah selama 30minit setiap hari tapi ikut kemampuan lah jangan memaksa kalau dah rasa penat berehat je lah dulu .. itu yang misi saya bagitau kat saya 😊

Saya pun sama sis. Minggu lepas check up terlebih 1.2kg. Agaknya sebab seronok makan masa raya haji 😅 nurse suruh minum air gula minggu ni. Tapi dalam seminggu ni saya terus ubah cara makan, lebihkan makan sayur, makan sikit tapi kerap. So far saya timbang berat saya tak naik dah la. Ada lagi sehari nak minum air gula ni, harap harap tak ada la GDM ke apa. Saya tak diet, cuma stop ambil makanan manis & makan lebihkan sayuran.

rasanya byk sgt tu..ikut bmi sis, hr tu sy tny doc kk,brape kg je boleh naik setiap bulan..dorang ade guideline,kalau bmi sis normal,boleh naik 300-500g je setiap minggu. mksdnya 1.5kg max setiap bulan..utk underweight n over lain kira nya,sy x ingat..

sy naik 3 kilo sebuln.. nurse mrh2 tp nk suruh diet x boleh 😝😝.. sy x mkn hati pun dia mrh.. mmg pdan muka sy.. hahahaha tp selera sy mmg tinggi walaupun ckp asyik muntah. mngunyah tu tetap hahahah

terlebih nii. nnti doktor suruh minum air gula awl kalau x penah minum lagi. control makan je. xperlu diet. mkn healthy food. lebih kn sayur. follow pyramid makanan tu. lps tu mkn sikit2 tpi kerap.

2y ago

btl saya pun terus d suruh minum air gula sbb berat tiba2 naik masa 20w🤣 kontrol mkn jak jgn mkn bnyk2 dlm masa kerap..bnyk minum air..heheheh

minum susu apa? saya pun sama. so misi nasihatkan tukar susu tepung kepada susu segar.

sy pon naik 4.5kg dri 56-60.5, Nurse sruh minum air gula next 2week

Sy 19w, dari 81-92 😭. 10kg naikkkkkk 😭

2y ago

sama kita