Berat badan ibu hamil

Sebulan berapa kg berat badan ibu mengandung perlu naik? ##ingintahu

14 Balas

sye kategori lebih berat (overweight) masa bukak buku. so sye bole naik 0.3kg/per week tp berat sye ni mcm roller coaster, bln ni naik 1.5kg, bln dpan turun 800g pastu next appt naik lebih 400g jadi naik turun gitu. bukak buku 70kg, skrg da 7bln da naik sebanyak 2.5kg so far sbb skrg berat 72.5kg mcm tu 😅 berat sye masa anak first pun total naik 4-5kg je tp turun 10kg. harap jo 2 ni x naik la smpai 4-5kg tp turun byk 😂 sbb nk balik ke 50kg mcm anak first 😂😂😂

10mo ago

@Haaa same la sye.. xde selera sgt nk mkn , lgpun sye gdm.. agak jaga mkn la. tp mmg payah selera xde sgt.. mkn je cume xla melantak mcm2 😂 ok la naik sikit, senang pulun turunkn nnti 🙊

sy bmi 30 ke atas. boleh nak 200g je seminggu. sebulan boleh naik 800g je. tapi sy penah naik sampai 1.6kg sebulan. selang 2 hari kena gi kk cek bp. bulan seterus nya turun plak 1.4kg. app bulan 9 ni doc nak tengok sama ada berat turun atau naik. klau masih turun. nak kena cek tyroid. kira nye selama mengandung 6 bulan ni sy baru naik 800g je

10mo ago

Faham. Saya mcm awak. Berat naik turun. Sy dh kene test thyroid tu. Alhamdulillah normal.

bergantung pada berat badan awak sebelom mengandung. mcm saya 36kg kategori underweight. kene naik berat badan sekurang kurangnya 1kg dalam masa dua minggu. last pregnant saya masa 36weeks 50kg 🤣 tu pun nurse kata kalau boleh makan je banyak banyak biar berat bertambah lagi, sebab saya susah nak naik berat badan

Nurse KK sy bgtw 2kg naik sebulan adalah yg paling ideal. xboleh terlebih. FYI berat sy sblm mengandung 36kg, awal mengandung 32kg. Turun byk sbb baru habis Ramadhan masa tu melekat. Sy underweight

kenaikan berat badan ikut bmi puan masa buka buku pink ✌️ boleh rujuk buku pink. macam saya bmi normal masa buka buku. so nurse dah highlight siap2😄

Ikut pada bmi sis.. Mcm sy mse buka buku pink,, sy underweight.. Berat 45kg..jadi nurse kata klau setiap bln naik byk pon xpe.. Skrng sy 24w berat 52kg..

10mo ago

saya pun underweight masa bukak pink . Sekarang baru 13 minggu, ada tip tak nak naikkan berat badan ?

saya setiap bulan cek up mesti berat naik 1-2 kg🤣skrg dah 27weeks berat dari 48 kg naik ke 54kg,xtau la overweight ke x

Ikut bmi.. mcm saya BmI normal so sebulan blh naik maximum 2kg/month. Skrng ni dah 29w so far dah naik 10kg 😌

awak boleh refer dibahagian belakang buku pink. ada tulis berapa kenaikan ibu hamil yg boleh naik😊

depends berat bdn ibu masa buka buku. dlm buku pink dah ada tulis.