Scan 6w cuma kantung

Normal ke ? Sbb dr kata sepatutnya dh nampak baby😢

Scan 6w cuma kantung
53 Balas

akk scn Ms tu 5 mnggu 2 hri nmpk kntung gn yolk sac sje..pstu tnggu Dua mnggu akk scn genp 7 mnggu alhamdulillah dh Ada janin..cma kiraan kitarn haid sme scn beza 1 mmggu..klau ikut kelender akk ptut dh 8 mnggu lbih tpi Ms scn doc ckp 7 mnggu sb dye ukur janin..tpi xpelah jnji Ms scn dh Ada janin n heart beat Nye..doa yg baik² n fkir +ve je dik..biasa doc akn bgi ms 2 mnggu utk scn lgi skli jgn risau ye..insyaa allah lgi Dua mnggu akn nmpk jnin n heart beat bby ye..

normal sgt untuk nampak kantung je dulu.lgipun awk takde turun pape darah kan? sakit pelik2 ke. . awal lagi. dr tu takde mmbe sesama dr kot. nk tnya pengalaman . dan mungkin awk pt prtama dia scan kot. org lain jumpa dr ok je bawah 7/6 minggu kalau nampak kantung je dulu. ada org seawal 7 minggu keatas dah nampak janin. ada yg 8/9 minggu bru nampak. janin sekali heartbeat. sy 6 minggu 3 hari g scan pon bru nampak kantung..lpasni g klinik lain je..

2y ago

Saya buat iui kt hospital kerajaan, so kena g appoinment nk confirmkan. Pastu bila dr ckp cmtu rasa down sikit and risau

InsyaAllah normal je tu awk sebab keadaan kandungan semua org tak sama, ramai je yg belum nampak janin time 6Weeks, melainkan klu scan guna tvs, klu guna tvs insyaAllah dah nampak janin tu. Janin masih sgt kecil waktu ni, memang tak nampak lah klu scan pun 🥰 Apa2 pun awk teruskan je makan folic acid, minum susu supaya baby membesar dgn sihat n kuat 💪🏻

patutnya doktor tu once dah sahkan mengandung rileks dulu 8w baru scan betul2. tak nampak dr atas buat tvs.. sbb 8w selalunya baru boleh dgr heartbeat. ni dia ckp macam ni susah hatilah ibu2... btw jgn risau sy dulu 5w nampak dinding rahim menebal je. 8 w g scan balik (tvs) barulah nmpk baby dan dgr heartbeat

sy scan 6minggu haritu doc terus kata eh tkda apa pun. sy tk nampak ada apa pun. kemungkinan kandungan luar rahim. kalau luar rahim nnt sy buat surat untuk refer pakar. balik tu sy moody& fikir mcm2 sampai menangis dan husband mrh sbb gatal nk scan awal 😅 so saya bg 9minggu baru sy g scan balik tp berlainan klinik la. trauma nk g klinik yg sama 😬

2y ago

Saya scan awaal sbb saya buaat iui, jd dr nk confirmkan pregnant . Tp jd mcm ni rasaa down pulak

sy scan pada 6 weeks kosong lagi. even dah scan 8 weeks pun doctor cakap janin sy lambat berkembang 2 weeks kebelakang. tapi skrg dah 11 weeks, doctor scan baby cukul elok sempurna ikut size 11 weeks Alhamdulillah. nak scan awal boleh puan, tapi jangan stress stress ye. repeat scan setiap 2 mggu tgk baby mcm mana. ni awai lagi

Sbab tu saya xnak scan awal2 nnt risau. Last pregnancy saya camni la upt positive trus g scan pastu risau sbab x nmpak baby lagi. So pregnancy yg ni saya tunggu 8w nnt baru scan.. skrng baru 5w relax2 dlu slagi xde cramp teruk , xde spotting , xde bleeding thn should be ok

2y ago

Kalau buat iui InsyaAllah ok tu. biasanya scan ni akan lari 1-2 minggu dari lmp normal je tu. Nnt 2 minggu lagi mesti dah nmpak janin and heartbeat dah tu. slalu scan 6w ni mmg nmpak kantung je mostly

atas bdan sis .. sy preg 6w pom kntung pom tk nmpak lagi .. 8w++ bru nmpak kntung dan baby. nt sis rpeat ja scan kalau masih tk sure . jgn bnyak fkir sgt .. nt lagi 2 mggu rpeat jaa scan . kalau tak nmpak jgk .. mgkin kna mntak nsihat doc . tkot eptopic preg. .. smga dprmdahkan urusan sis 😊

Tunggu 9, 10 week. Saya buat scan pun time 12 week baru nmpak janin kecik. Tak semua orng sama ada yg 5 week nmpak kantung lagi tak nmpak janin ada yg dah nmpak janin. Saya 6 week tak nmpak janin lagi cuma kantung 12 week baru nmpak janin dgn jantung baby. Fikir positif okey

Yes its normal, selagi awal tak ade spotting and tumpah darah baby awak ade cume belum besar lagi mcm i jugak check nampak kantung then dr suruh dtg lepas dah 8 weeks bile scan alhamdulillah dah start nampak. Dont worry to much yea i sarankan pegilah clinic swasta lebih terperinci.

2y ago

Allah. Saya doakan semoga allah permudahkan urusan awak ye 🫶🏼