Rasa meyampah

Normal ke saya rasa sangat menyampah sakit hati dengan apa yang saya lalui sekarang ni,saya memang rasa sakit hati dengan tubuh badan saya,perasaan saya,tak ada minda positive yang saya fikir semuanya saya benci,rasa bosan teramat sangat rasa tak ready nak bersalin,sampai kan saya rasa kalau lepas bersalin nanti saya taknak sesiapa pon datang dekat saya atau bercakap dengan saya,saya dah nekad jugak yang saya taknak bercakap dengan sapa² termasuklah suami sy..sy ni sakit jiwa ke mcm mana

24 Balas

tolong dptkan rawatan psikiatri segera. kita kalau tak sihat, kita kena mengaku kita sakit. jgn letak kt org sekeliling. benda pertama kita kena buat ialah sedar yg kita tak sihat & NAK dapatkan rawatan. ujian dtg bersebab. jgn kerana kita ikutkan emosi, bayi tak berdosa tu kena tanggung. dia tak minta pun nak ada kt dunia ni. kita yg buat dia, so kena hadap. kalau taknak, lepas beranak pi kasi kt family angkat.

Hormon mengandung ni kalau kita xblh nk cuba control pun mcm tu la.. ada je kes² mcm sis.. dia jd kecelaruan perasaan.. sbb badan kita dari fasa peralihan single to double.. apa pun, kalau berlarutan.. u need to seek for medical attention.. sbb xsihat untuk badan kita dan juga kandungan. Semoga baik² aja sis.. sy tulis ni atas dasar sy juga mengalami mslh gangguan mental dan dh dpt kan rawatan. Keep fighthing 💪

ada satu Hari, Sy gaduh dgn suami.. ni mmg perkara biasa la. then masa TU Sy tepfikir, mcm mn nak pisah kalau ada anak ni. saya akn terhimpit dgn suami yg lnsg tak bahagia. tup2 esk nya, Sy bleeding, lps 4 Hari keguguran. smpai skrg terfikir, adakah sbb tu, sbb Sy terfikir skjb, then Dua merajuk Dan pergi ..smpai skrg masih lg mcm menyesal ... so sis, jaga hati bb ya. kesian dia... jgn dia pergi mcm bb Sy...

emosi prangnancy tu.. normal je..jngn ikut kn sngt pada hati yang rasa menyampah or bnci tu..saya pon kena jugk MCM sis tu..bby gerak dlm prut pon rasa perasaan MCM nk menyampah je..layan sesiapa pon malas..tapi selang sejam dua jam..hati aku rasa kurang balik rasa bnci menyampah tu..lepas tu dh dua hari tak buat..lpas dari tu dtng lgi.. perasaan sakit hati tu..

Saya rasa saya faham apa yang puan rasa. Kita tengah emosi, tertekan, ujian datang bertalu. Kadang orang yang kita harap ada dengan kita, faham kita, bagi support dekat kita tapi tak ada. Kadang2 orang tu juga yang bagi tekanan lagi kat kita. Sampai kita rasa thats it, kita tak nak dah jumpa orang tu, tak nak ambil tahu dah sebab letih.

Saya.. kalau saya start rasa mcm tu sya akn pegang perut n cakap ngan baby. Baby dah sedaya upaya drpd sperma masuk ke dlm telur kita sbb dia nak survive. Dia nak bersama kita. Jadikan benda ni moment2 terindah. Happy... positif semua bermula dr diri kita. Diri kita sendiri yg dpt timbulkan mood tu.

kena control emosi waktu mgandung ni sis...kalo sis rasa x tenang cuba dengar ayat suci al-quran...tu semua emosi terganggu waktu prgnant...atau sis pikir benda yg boleh sis tenang...duk tepi pantai ke...saya x lalui apa yg sis rasa cuma saya boleh bg pandangan saja...☺️

Emosi tu. Sy pun pernah rasa..sampai cakap kat husband tak best pregnant.. Sakit2 badan.. Husband suruh selawat, berzikir.. Sakit2 tu kejap je. Kadang2 sy xboleh bunyi bising.. Dengar suara lelaki pun sy tak suka.. Tp tu kejap je kena bersabar. Lama2 ok..

Jumpa pakar sis.. Pergi hospital.. Bahaya utk sis dan bayi dlm kandungan.. Ia melibatkan emosi dan mental.. Bahaya utk diri dan org sekeliling.. Sementara nk dpt appoinment nti.. Byk kan zikrullah.. Solat.. Minta Allah bantu.. Kurgkan tgk media sosial..

mula2 memg rse mcm tu.. sbb kte da biasa dgn bdn kte sblum nie.. tbe2 rse lain.. memg take tyme nak trime.. tp lme2 insyaaAllah kte akan rse ok.. lg2 ble tgk scan bby..