Rasa meyampah

Normal ke saya rasa sangat menyampah sakit hati dengan apa yang saya lalui sekarang ni,saya memang rasa sakit hati dengan tubuh badan saya,perasaan saya,tak ada minda positive yang saya fikir semuanya saya benci,rasa bosan teramat sangat rasa tak ready nak bersalin,sampai kan saya rasa kalau lepas bersalin nanti saya taknak sesiapa pon datang dekat saya atau bercakap dengan saya,saya dah nekad jugak yang saya taknak bercakap dengan sapa² termasuklah suami sy..sy ni sakit jiwa ke mcm mana

24 Balas

setiap manusia yg ada perasaan pasti prnh rasa mcm ni.. cuma bagaimana kta kawal perasaan dan akal fikiran tue yg buat kta berbeza2. ada org kena bawak jalan2 merata tmpt bru rasa bahagia, ada yg kena belikan hadiah ke bagi duit utk belanja bru rasa bahagia dan ada jg yg cuma perlu kata2 sayang dan belaian dr pasangan pun dh cukup buat rasa bahagia. sya x tahu apa yg memicu perasaan sis ni smpi berfikiran sedemikian, mgkn perubahan hormon tmbh pula keadaan sekeliling yg memberi tekanan. keadaan ni x normal jika berterusan. kalo sis ni muslim , cuba alunkn bacaan2 alquran utk ibu mengandung dan bayi dlm kandungan semasa d rumah. kalau ada mslh dgn pasangan, jgn lepaskan kpd ank dlm kandungan. sis pikir mcm ni, mgkn suami aku x peduli dgn aku tp ank dlm rahim ni pasti sayang dgn aku unconditionally. sis tau x, bayi dlm kandungan sis tue connected dgn sis fizikal dan mental. dia dh mula sayang dgn sis walaupun blum jumpa dan tatap wajah sis pun. jd, sis kenalah ubah pola fikir sis, tumpukan dgn kesihatan mental fizikal sis spya baby dpt membesar dgn sihat spt ibunya. kalo sis perlukan teman utk meluah tp malu/segan utk bercerita kpd sesiap yg kenal sis , sis ajukan mslh sis ni dgn nurse tmpt beklinik dan minta dorg aturkan appointment dgn bhgn kaunseling. semoga sllu dlm lindungan Allah swt dan semoga dipermudah segala urusan sis. ☺️.

Sy pernah rasa yg sama sis. Exactly the same. Tapi bila dah tenang, sy akan usap2 perut minta maaf dgn baby sebab awal tadi rasa emosi sangat. Sebelum pregnant, sy x macam tu so sy rasa itu semua sebab hormon. Husband sy kerja offshore so sy selalu sendirian di rumah. Nak contact husband pun susah sebab line x kuat di laut. Kita orang tinggal sendiri x campur dgn family. Sy pregnant first baby, alahan teruk hingga 5 bulan. Masak tak boleh sbb x tahan bau, makan minum x teratur, sebab hampir semua susah nak masuk tekak. Beli barang rumah pun sendiri, angkat naik tangga hingga tingkat 4. Setiap hari paksa diri utk makan tapi akan muntahkan semula. Sy pula bekerja, pergi balik office kena drive sendiri. Family sendiri pula x pernah tanya khabar. Syukurlah family mertua baik sangat rajin tanya kalau I ok atau tak. Waktu malam sy akan menangis sendirian, hanya mampu berdoa byk2 dan cakap2 dgn baby sampai sy tertidur. Yg sis perlukan adalah moral support dari suami & keluarga terdekat. Sy doakan sis mampu melalui semua ni dgn tenang ya. Setiap ibu mengandung ada cabarannya masing2. Semakin sukar ujian kita, semakin kuat diri kita utk menghadapi semuanya. Hormon ibu ni pelik, kita x sakit jiwa pun tapi emosi selalu sangat terganggu :)

Sy syor kn sis bgtau dkt doc or nurse kkia sis. Mnx refer pakar psy. Sy awal pregnant pon ada depression..menangis n marah 24 jam. masa tdo trganggu (sy xdpt tdo mlm n hnya boleh tdo klu sy sorg2 tnpa org lain dlm rumah), sy ada cederakn diri juga sbb da xbleh n xtau nk halakn rse xpuas hati, marah n sedih tu kemana. Bila sy bgtau cmni, org akn kata, kenapa xshare dgn suami. Maaf, xsmua org smua jenis supportive n dngr mslh kte. In fact mslh depression sy brpunca dr suami. Jd sy pilih bgtau doc kkia sbb sy takot sy ambil tindakkn yg mrbahaya utk sy n baby, so doc refer kn sy ke pakar psy. Smpai skrng sy still follow up dgn pakar. Alhamdulillah makin ok even ada mse sy trsungkur dgn keadaan juga. Bile prsaan negative dtg, mmg kne byk brzikir n brckp dgn baby smbil usap perut. Utk org2 yg mungkin ckp org mcm sy xkuat iman, knape x bykkn ibadah, bykkn zikir dll. Anda xde kt tmpt org mcm kami. Org lain boleh ckp mcm2, boleh nasihat mcm2. Tp hanya org yg alami je tau betapa dlm tempoh depressed, stress, anxiety dll, mmg xleh nk pikir apa. Solat, mengaji, brzikir ke apa dgn air mata xbrhenti. N the worst, smpai satu tahap trdengr2, trmimpi2 prbuatan mncederakn diri/bunuh diri. Bende mcm ni bkn kire iman, ibadah kurng ke apa ya😊

2y ago

X dkira sbg mental yg gila. Lebih kpd tekanan prasaan yg wujud d sbbkn faktor2 trtentu. Bab anak pula brgntung. Klu kata si ibu mmg d kenal pasti xboleh jge ank maka bapa akn jge ( ini klu si ibu ada kecenderungan mncederakn org skeliling & sbgnye). Apa2 pon smua brgantung kpd result test yg doc akn buat. But normally, depression yg biasa2, yg d kenal pasti bkn mslh berat oleg pakar, ibu still akn jge baby. Mse sy prgi appointment pon, byk je ibu2 pregnant yg dtg n rmai juga yg bwa baby kecil. Sementara ibu dptkn rawatan, baby nurse akn letak dkt bilik khas n klu baby nangis ke ape, nurse2 akn tlg tgkkn. Selalu juga la sy tgk nurse brgilir2 dukung baby, sbb baby asyik nangis bile letak. Maybe org pikir bila jumpa psy ni stress. Bg sy x. Sbb bile p appointment psy, staff2 smua baik sgt, jd mmg xstress. Pergi appointment kkia lg buat sy trtekan slalunye.

Ramai komen emosi x menentu lagi2 kalau emosi tak bole kawal ni punca dari hormon mgandung. Baru sy tahu. Bila fikir balik, sy pernah alami swaktu terjaga ditengah malam time tido. Dah syok tido terjaga pula. Saya geram masa tu, merengek sampai tahap stress nak jerit ja sbb panas , xbole tido dgn selesa Walhal bawah ekon dah. sy mendengus sampai tahap nafas pn laju . Dah nak berlaga rasa nya nak tumbuk dinding😂 Suami disbelah pn kata ' kenapa marah2 ni? tak elok marah2 mcm tu, xmau mcm tu" . 😂 Sy.tesedar dalam keadaan sy tcungap² cari nafas. sy baru sedar. Sbelum ni sy takpernah mgada mcm ni tau. ni mgandung 10w rasa marah tu mbakar jiwa saya . Allahuakhbar🥲 Jahil nya sy malam tu.. kenapa laa kecundang dgn emosi sendiri. rupanya antara hormon mgandung yg buat sy cmtu. Now sy okay dah, harap awak pn okay dan semoga kita di saat² mgandung ni dipermudahkan urusan kita . 💞

sabar kak sabar... sye tahu mesti ad punca yg buat akak stress sbb sye pun begitu mse awal2 mengandung.. apa kata kalau ad perasaan tu dtg,akak peluk diri sendiri dan cakap "(sebut nama) saya sayang awak.." ulang2 sampai akak lega..lepastu kalau akak rse nk nangis,nangis je tp jgn lepaskan pelukan tu...sye buat mcm tu..pendapat lain sye,akak bukan sakit jiwa tapi ada masalah pada mental dan emosi..sila rujuk pada pakar psikologi kak.. anak ni rezeki,apa yg mak dia fikir dan rasa,dia pun rse..akak kena kuat demi diri akak dan anak akak..cari someone yg akak percaya utk meluahkan masalah..kalau xde, bole jumpa pakar/kaunseling... jgn stress2 ya kak🥰 i dont know you but i love you,future mother💕

istighfar byk2 cik kakk weii. jgn sampai bby tu merajuk, die pegi terus nanti. langsung x dpt. awk yg menyesal nnti. laki kite pon ade perasaan, anak dlm kandungan pon ade perasaan. toksah la nak buat perangai mcm tu. kesian kt anak, kt laki, kt org sekeliling. kalau rasa x mampu dh, pg pejabat agama mintak kaunseling. call talian kasih mintak solution. pg hospital mintak refer pakar psychiatrist. byk solution ade. bukan awk sorg je ade mslh, semua org dlm dunia ni ade mslh. byk2 istighfar. ingt Allah. ajak tok laki pi holiday ka short vacay ka. pi tenang kan minda nuh.

2y ago

sis dah ckp terys terang ke kat husband sal semua ni, mcm mn perasaan sis ? apa expectation sis terhdp dia n bb ?

awal² tahu preg pun saya cepat fikir negatif. nak² lagi fikir tntg rupa paras selepas bersalin. sampai saya fikir nak lari dari husb sebab takut dia dah tak suka saya 🤣 layan air mata sorang². kadang tu tanya dia ulang² kalau dia masih cintakan saya. sampai saya rasa taknak anak. nak hidup berdua dgn husb selamanya. HAHAHA nampak remeh kan. tapi itulah emosi kita time preg, susah nak kawal. apa² pun, pasangan tu penting dlm membantu kita mengawal emosi dan fikiran negatif ni. sikit banyak tu kita kena control sendiri fikiran kita. buat something happy utk heal negativity dlm fikiran. semoga yg baik² utk kita yg bergelar ibu² ☺️

Saya pulak menyampah dkt belah mertua . I ada anak sorang skrg tgh pregnant 23 weeks . Tp terpaksa stay rumah meetua sekejap sbb rumah sewa kene cari lain . Pastu menyampah sbb pilih kasih cucu . Sampai rasa meluat setiap kali tgk . Anak dia (kakak ipar) anak dia pun 2 tapi mcm tak reti jaga anak . Sikit sikit mak mak mak . Umur dah 30 lebih . Sampai anak anak dia buat anak org boleh . Anak kita buat dia mak dia lak yg over . Kalau anak kak ipar tu 4 tahun dah , tp kalau bab tantrum pergh kalah anak aku 2 tahun . Naik meluat . Bila aku nak duduk rumah mak sendiri , laki tak bg sbb tkut jauh dgn anak . Jadi terpaksa hadap prgai pilih kasih tu

2y ago

Sama Kes mcm Sy. Abg ipar punya anak bukan main mentua junjung tinggi langit. Anak aku, jgn harap la. Padahal ipar lnsung tak jaga anak dia. Duk dlm bilik tgk drama then tido mcm hippo. Tapi mak mentua syg menantu tu juga...menyampah. Skrg Sy menjauh kn diri Malas nk g rumah mentua. buat sakit hati je. buat stress...

kalau sblm hamil xda perasaan mcm tu mkna nya itu sebab hormon hamil..sis kena bagi semangat dan fikir positif utk diri sendiri..selalu2 dgr ruqyah setiap ada masa..ingat Allah selalu yg menciptakan kita..baca alquran untuk tenang kan hati..solat jgn tinggal..selebih nya usaha sis baca ilmu2 parenting,ilmu urus emosi dan diri..ilmu mengenal diri sendiri..buatkan fikiran sis sibuk dengan urusan lain agar fikiran negatif tu hilang..kalau masih jg ada..sis kena rujuk pakar psikitari lh..

first thing first kena ingat tujuan kawin..kita bertanggungjawab bila dah berkahwin...lepas tu anak2 tu amanah kita...kena ingat atas dunia ni penuh dengan ujian dan dugaan...puan cari circle positif,contohnya kelas2 tadabbur al-quran..yg selalu ingatkan kita purpose of life..elakkan banding diri dengan orang lain...perjalanan hidup xsama..nanti cek up dekat kk mintak buat appt dgn pakar kaunseling..sy doakan sis kembali bertenang dan bykkan bergantung pd Allah...