Normalkah bila rasa taknak anak yang dikandung?

Sy baru nak masuk 12w. Alahan agak teruk sampai keluar masuk ward. Ulang alik KK. And masalah2 lain seperti GDM. Saya hari2 nangis sebab rasa penat mental dan fizikal. Dan bila dah asyik kena cucuk drip, lagi rasa tak larat sampai ada terfikir dah taknak baby ni sebab saya rasa sakit sangat. And kadang saya terfikir saya tak sedia lagi. Saya takut nanti perut makin membesar, saya akan semakin sakit. Belum difikirkan lagi saya takut nak push waktu bersalin. Normal ke kalau rasa takut dengan semua tu?#pleasehelp #seriusnanya

29 Balas

Normal je semua tu. Jangan selalu doakan diri sendiri tak nak anak. Org yang kahwin berbelasan tahun pon tunggu nk dapat punya lah payah, awak senang je xnak sbb takut sakit..? Hidup ni ada cabaran ya.. Kena ada perasaan takut, perasaan sakit, perasaan terkilan, perasaan gembira, sedih etc... Semua kena lalui dgn hati yang redha sis... Bila u redha, u yakin, u berlapang dada, Allah bantu u nanti.. Just go with the flow sis... U kalau badan gemok, u mesti nak diet bagi kurus kan? So kalau pregnant ni, u rasa x nak ada gdm semua tu, pemakanan kena kawal lah, jangan hentam kromo je.. Makan makanan yg healthy, especially sayur n buah... Fikiran u x blh pikir benda negative aja.. U kena pikir positive! U tahu x, contraction sgt lah sakit, tapi push baby waktu bersalin tak sakit sebenarnya kalau u ingat Allah dan mulut u jangan berhenti berzikir... From my experience, masa i bersalin anak pertama, i mcm u lah takut semua sekali tapi i open up my mind, i fikir masa depan i.. I fikir how can my mother teran beranak kan i yg 4 kilo dgn adik² i waktu dulu² zaman belom modern lagi, mcm mana nenek i blh beranakkan mak i dgn adik beradik dia yg lain.. Eh dorg bukan lelaki, perempuan mcm i jugak.. Dorg boleh buat, takkan i x blh buat.. That's how i jadi semangat n berani sahut cabaran, i berdoa Allah mudahkan segala urusan i.. I bercakap dgn baby minta baby mudahkan urusan i jugak.. Waktu nk bersalin, masa sampai PAC, doc check contraction i mmg kuat bacaan ctg tu terlampau kuat, tapi jalan belom bukak lagi, nurse doc semua siap ckp i minum air selusuh, i ckp air selusuh pon i x tahu rupa macam mana, bila pakar turun check i dia ckp air ketuban i dah kurang, 7.7 litre, i kena admit, pastu induce belon, the next day bila belon jatuh jalan dah bukak 4 cm, i masa tu dh berlapang dada, minta maaf dgn semua org yg i kenal especially my mother and other family members... Takut lah kot kita ada masalah lain plk, kot tak sempat minta maaf kan.. Tapi Allah tu sebaik² perancang sis.. Bila jalan i dah bukak 4 cm masa tu jam 4 pagi.. 8.30am tu doc dtg check jalan plk, pecahkan air ketuban, i tggu² lagi layan contractions, since i dh x blh tahan jiran sebelah panggil kan doc dgn nurse ckp mata i dah jadi putih, mata hitam dh xnampak sbb sakit sgt, dorg check bukaan i dah 6cm.. Tolak masuk labour room terus jam 10am lepas tu sign lah surat semua, doc masuk je dia tgk skali imbas je, dia jerit terus fully opening.. Kelam kabut bilik tu, nurse pegang i, bercakap dgn i, ada yg suruh zikir, ingat Allah semua, i teran 2x je.. Jam 10.24am lahir lah baby girl yg dgr ckp mak dia supaya mudahkan urusan mak dia.. Alhamdulillah alhamdulillah syukur sgt... U kan sis, nanti lepas bersalin, trust me u mesti akan jadi bangga dgn diri u sbb u blh beranakkan anak u.. U blh besarkan anak u.. Dan yg pasti u mesti rindu nak lalui pregnancy journey lagi... Sekian terima kasih.. I harap lah u enjoy dgn journey you, u redha, u kuat, u dikelilingi positive vibes, u kena ada semangat yg luar biasa sbb kita perempuan kan, mmg luar biasa... Lelaki x blh buat mcm kita buat, lelaki xdpt pahala mcm kita dpt... Well, jgn putus asa ya.. Ingat lah Allah tau! Zikir banyak2 ya... I doakan urusan u dipermudahkan kan sis.. Doa kan i jugak tau, i skrg preggy anak no 2..alahan teruk weh masa dpt tau preggy tu, tapi skrg dh masuk 6 months, ok daaa blh masak semua dah, cuma tak blh bau benda wangi wangi yg kuat sgt jd nk muntah... 😅 Enjoy your precious moments with your husband and family.. ❤️❤️❤️

2y ago

tq sis kongsi pengalaman sis.sy enjoy dengan cerita sis. doakan sy sis. sy baru 7 week,jujur,memang byk benda difikir dalam kepala.

Sy mula alahan dr 6wiks. Dlm seminggu tu 1-2 hari je sy ok dan hari2 yg lain sy akn muntah teruk sampai tak lalu mkn minum. Tiap minggu juga sy masuk hospital shah alam sampaikan nurse dan doctor dah kenal muka sy. Cucuk amik darah dan psg air drip tu tak terkira,tgn dan lengan sy bengkak dcucuk jarum dan ada bekas. Asal sebut je nama sy dah tahu org yg ada hyperemesis gravidarum. Dah nak bersalin pun sy msh muntah. Dlm labour room msh muntah. Alhamdulillah sy bersalin skjp je. Tp tak pnh terlintas d fikiran sy taknak anak dlm kandungan. Sbb sy fikir sy ni bertuah dikurniakan anak sdgkan yg lain dah bertahun2 menunggu. Tak semua dpt merasa apa yg kita rasa, itu betul. Tak semua alahan sama. Anak sy dah 2 skrg dan alahan yg sy alami still sama. Anak sy yg ke-3 dilahirkan d dunia tp akn membesar di syurga dsbbkan alahan dan penyakit yg lain. Jgn niat yg bukan2 dlm hati sbb Allah tahu segala isi hati kita. Teruskan berjuang dgn alahan. Menangis klu nak menangis. Luahkan perasaan dgn suami. Awk bukan sorg. Ramai lg d luar sana yg mengalami benda yg sama spt kita. Kuatkan semangat demi anak dlm kandungan. Semoga Allah permudahkan segalanya.

Perasaan takut ni memang normal. Setiap orang mesti ada benda yg kita takutkan. Saya faham apa yg sis sampaikan sebab saya awal dulu pun teruk sangat. Memang lembik rasa macam, “cukup lah kali ni je”. Tapi, kita sebagai hamba Allah ni kena ingat. Allah takkan uji melebihi keupayaan hambaNya. Setiap kesakitan yg kita rasa tu, InshaAllah sebagai penghapus dosa. Dapatkan kekuatan juga dari orang sekeliling, terutama dari suami. Share your concern and worries semua ke suami. Luahkan apa yg terbuku. Minta tolong mana yang patut. Kena sama sama kuat untuk hadap semua ni. Tak semua direzekikan untuk merasa ada zuriat dalam rahim, jadi cuba tanamkan rasa syukur dalam diri. Nak kata jangan takut tu is impossible sbb takut tu normal. Cuma kena ingat apa yg masih belum jadi, tak perlu difikirkan lagi. Fikir mcm mana nak jadi kuat untuk masa skrg dulu. Perut dah besar tu nanti fikir bila dia dah besar. InshaAllah moga kita semua diberikan kekuatan dan dipermudahkan semua urusan 💕

Tu normal bg org pregnant sbb hormon tgh Tak stabil,mmg mcm2 akan terpikir n jd down..kena kuat n lawan serta berfikiran positive je Dan layan je dulu.tp 1 je Kita kena igt Tak semua org akan rasa nikmat yg Allah beri ni...Cuba bayang kan org lain yg dh kahwin 10,20thn atau lbh yg mmg nk anak Dah berusaha mcm2 tapi Tak dpt2,Sy percaya mereka pun nk rasa cmne nikmat nye mengandung dan merasa semua moment yg xdpt dilupakan oleh semua yg ibu2 mengandung cm morning sickness,mengidam,perut makin besar Dan yg paling best Dan ditunggu2 bila pertama Kali dapat rasa baby tendang atau bergerak dlm perut,tu yg paling2 best.. cm Sy walaupun org keliling takut2 kn Sy psl mengandung n bersalin tu sakit lh apa lah tp ttp positive kn diri n layan moment ni smp habis,bila lps bersalin nnt rasa puas bila dh nmpk muka bby n masatu air mata kesyukuran mst akn jatuh mengalir. sis jgn risau terus berfikiran positive serta percaya lah apa yg berlaku semua ada hikmat disebaliknya,n Allah ganti dgn yg baik lps ni in Sha allah...pikir yg baik2 je k...

Hihihihi…..Ntah la sis……saya pun x tau Normal Ke x…..😂….. Biasa lah tu…….Sebab tu kita kene kuat……..Nak Jadi Ibu Nie Bukan Mudah……Klu kita dah memilih utk berkahwin……Maksudnya Kita kene bersedia Dari semua Aspek…….Terutama Mental……. Klu x nak Sakit……Membujang je la kita……Klu bujang xde la alami semua nie…….Apa pun….sis kene kuat ye……Semua org Alami mcm sis Alami…….Sis x berseorangan…… Cuma bezanya…Keadaan dlm rumahtangga je lah kot…..Mcm saya suami sentiasa beri semangat…..sentiasa membantu……..Mental saya pun xde la down…… Klu sis saya xtau keadaan rumahtangga mcm mana….klu suami baik….Syukur je lah…..Kita layan je la….Alahan2 nie…… Saya tyme kandungan pertama…sakit gak..kene cucuk sana sini…korek sana sini……..dgn baby xde….Sebab kandungan anggur……Lagi sakit mental fizikal……..kecewa baby xde….. Yg pasti Kita kene bersyukur je la…Allah bagi peluang kita mengandung….🤲🏻… Semoga kuat ye…💪

Saya pun sama takut juga I also not ready also alahan saya pun kuat juga pening kepala sampai saya x boleh kerja atau buat benda saya I almost breakdown I also feel negative and losing myself Start from week 6 muntah sakit kepala x mau makan sentiasa lapar tidur Morning sickness sampai keluar acid air saya saya pun tanya dr, dr pun ckp ini normal je I pun x boleh terima why woman need to accept this all I also fikir masa bersalin sakit tapi kakak I kata masa bersalin mesti pakai epidural Dia kata masa bersalin langsung dia x sakit Dan x takut dia dah ada dua Anak pun ckp cukup dah saya sekrg week 12 pun masih ada alahan pun sama je I also try to think other things and eat what I like to eat no force my self Kalau muntah kasi muntah find a way to make yourself feel better I also lonely want to find friend chichat but all of them kerja haiz then is time for me to think after gv birth what I need to be done

2y ago

all the best sis! dont give urself unnecessary stress tau. kalau u makan, then muntah..tak apa..makan lagi..i pun masuk week 7 baru ada alahan, telur goreng yg i suka before pregnant suddenly tak boleh makan, even bau pun i akan muntah. our body changes bila pregnant. tapi dont give up, cari apa foods yg body kita boleh makan..sometimes ada org, bila pregnant tak boleh nasi, tapi dia boleh makan mee so throughout pregnancy dia makan mee je..take your time to understand your body & kita kena fikir our baby inside. 😁 jangan risau..you are not alone ok

Saya masa baby first alahan teruk sangat. Lembik 1 badan. Paling tak tahan bila mabuk. buat ape semua tak kena. Sampaikan saya tumbuk2 perut saya sambil nangis... Tapi bila baby dah mula gerak gerak dalam perut, saya jd happy....hari hari bercakap dgn baby... Saya selalu cakap terima kasih Allah sebab hadirkan malaikat kecik dalam rahim saya. Sbb ramai dekat luar yg masih menanti penghuni rahim . Percayalah, awak akan enjoy dgn pregnancy journey awak... awak akan rindu nnt bila bby dah lahir. Macam saya, mmg rasa serik nak pregnant tp bila baby lahir rinduu sangat time baby dalam perut. So skrg sy pregnant second baby.... Lagi letih nak urus anak first lagi, layan mabuk lagi... tp alhamdulillah Allahpermudahkan semua. Positif lah dgn apa yg Allah beri pada kita. Bila Allah beri tu maksudnya dia tahu kita mampu. ♥️🥰

ujian kite berbeza sis..ank y keenam ni sy kena sesak nafas thp y teruk..bile nk dtg sesak nafas tu perut sy jd mmbesar tegang..terus naik ke kpale dh terus sesak nafas n nk pitam..dlm seari bkn sekali..tp berkali2 dlm seari..nk xnak sy kne kuat dn lalui..mne alhan muntah x berhenti dr siang ke mlm..ubt dh mkn..klnk brp kali prgi x mmbantu..ape y masuk sume kuar..kdg pk mgkn nk mati setiap kali dtg sesak tu..pernah tpk lme nye mase..tp sy sygkan ank sy..ape2 pn jd sy ttp nk tgk die sht lahir dpn mate sy..ari2 mnngis..tp ank sy kekuatan sy smpai 9 bln..alhamdulillah Allah bg mudah sgt lahirkan die..sy xde sakit cume misi kk rse bb ke bwh..ble g spital cek ve 5cm..2 jam terus brsalin..smpai skrg dielh cinta ati sy..suka duka sy..pnyejuk ati sy.sis kne kuat demi ank insyaAllah blh

Saya pun sama. Nak sangat pregnant. Tapi bila dah pregnant saya alahan teruk keluar masuk ward 3 bulan cucuk drip 30kali dah kot muntah 40-50kali sehari tak boleh makan minum. Hyperemersis gravidarum. Memang saya sakit, penat mental and fizikal sampai saya sebut ‘taknak’ berkali kali. Maksudnya saya taknak mengandung. Paling takut taknak dah mengandung lagi. Tak fikir apa dah janji taknak sakit waktu tu, alhamdulillah selepas 4 bulan saya tak alahan and enjoy pregnancy sampai 9 bulan senang bersalin. Anak pun dah 2 tahun sekarang. And guess what, saya mengandung sekarang tunggu hari je ni dah 40weeks 😊 takde alahan macam yang first. Alahan biasa je boleh lagi berdiri, masak, makan. Sis positive and sabarrrr. Sekejap je berakhir nanti.

All the best ya sis , enjoy your journey ❤️ saya bersyukur sangat walaupun ttc Allah masih nak beri saya rezeki , walaupun start 6 minggu sampai sekarang dah 28 minggu ( 7bulan) masih ada morning sickness dan alahan . Tambah saya kerja FNB , walau banyak kali turun darah Allah tetapkan rezeki anak saya inshallah sampai melahirkan . Saya siap ada gbs , gastrik lagi sis , makan pun nak kena pilih2 tapi skrg dah tak hirau sebab anak dah teman ibu . Teman ibu makan dia mesti tendang , teman ibu mandi , gerak ibu bangun kerja , saya ambil NPL sebulan lebih jugak sbb ada turun darah . Skrg pulak positive covid , syukur suami selalu support saya ❤️