Keputihan pada 28 minggu kehamilan

Hi, normal ke keputihan color mcm ni? tapi tak gatal. texture keputihan mcm kenyal agar agar. patut ke saya buat test utk detect gbs?

Keputihan pada 28 minggu kehamilan
8 Balas

Tell the doctor your concern sis. How long dah. It could be GBS ,Candida(kulat). If gbs, Nnt waktu lahir doktor akan bg baby antibiotic. Sy GBS waktu anak pertama & kedua teruk sgt keputihan. Tp anak ketiga tak ada keputihan but still detect kuman GBS. Sementara ni elakkan guna panty liners, kerap tukar panties tu. Kurangkan gula . Some people says makan yogurt help to reduce keputihan. Goodluck mommy.

sy pon baru smlm cek keputihan. takde lah byak mcm ni. tpi wrna seakan sama. tak gatal, tak bau kuat pon. kalau berpeluh byak. dia kluar lah. so sy bgthu je nurse nak cek, trus dr amik sample. so skrg tnggu keputusan je. and dr pon ada bgi ubat masuk dlam vagina kita. sebiji je ubatnya. mybe nak prevent dlu kot. better buat je sis. tak sakit pon. ngilu je rasa dia. btw sy 17week.

boleh je trus buat sis. sy awl preg mmg di swab sbb sy +gbs ank prtma.. sbulan chkuo lg bru tau kptusn dn mmg gbs.. gbs x semesti gatal,sbb sy jarang gatl2 gbs,tau2 keluar kputihan. kadang rasa senak je kt faraj bila kputihan nk kluar.. awl tau gbs lg bgus, risau effect bby msa brslin..

3mo ago

ye kekuningan tu lah sis.. kdg kuning nk ke hijau.. gitula ,sy pn xgatal kalau kluar kputihan tu.. cuma wrna kputihan xnrmal la,nrmal mcm wrna2 susu xsilap..

tak perlu lagi. even kalau sis +ve GBS sekarang, tak tentu masa nak bersalin nanti +ve GBS. GBS ni penting tahu masa nak bersalin, sebab akan affect baby masa kelahiran, jadi better minta buat swab masa dah dekat nak bersalin.

4mo ago

sy pun ada gbs. Dan sy jgk yg mnx nurse tolong checkkan. Kalau sis pny kk cmtu sy xtau la. Tp kk kedah okay jak

mesti rasa x selesa.. sikit pon dah x bole duduk.. ni kan pulak kalau banyak.. tambah pulak nk bersama suami mesti insecure.. better minyak opinion doc..

Yes, please. Boleh inform doktor masa checkup nanti. Kalau tarikh checkup lambat lagi boleh pergi klinik luar.

perlu buat swab test gbs sis..tkot effect kpd baby..x sakit pon bt swab test