Bertanya saja.

Normal ke kandungan dah masuk 8 bulan ni.. tapi sekarang baru rasa loya² mual² tu.. dr awal kandungan alhamdulillah tak kena tu smua.. sekarang perut dh besar baru dok rasa..

11 Balas
Expert

Salam sejahtera, untuk makluman puan, masalah loya dan mual pada tempoh akhir kehamilan iaitu trimester ke3 biasanya berlaku disebabkan saiz kandungan yang semakin membesar mengambil banyak ruang di dalam kawasan abdomen. Ini menyebabkan bahagian perut terhimpit dan wanita mudah mendapat refluks. Bagi mengatasi masalah ini, ibu hamil boleh makan dalam kuantiti sedikit tetapi kerap, serta elakkan berbaring selepas makan. Anda juga boleh tidur dengan bantal yang lebih tinggi untuk merasa lebih selesa. Sekiranya masalah ini semakin teruk, sila dapatkan nasihat doktor.

5y ago

tq ye dr for the advice ❤

sy masa baby 1st, dari awal hamil sampai nak beranak rasa alahan. harap yg ni xde lah rasa macam tu.. seksa sgt.. makan muntah makan muntah

Normal sis. Sy masa pregnant anak 1st dari awal smpai nk dekat bersalin mmg sentiasa mual loya2 gitu. Semoga dipermudahkan sis

Saya dri awl mgdung...smp skg da 30weks..baru stop muntah2..n baru dapat mkn..tp alhan y laen blom ilang lagi..

normal sis . sye dulu lagi 2minggu nak bsalin alahan muntah² tu dtg balik .

Lain bdn lain la cara alahan dia..ad y 1st trimester alahan..mcm2 alahan.

normal..brgantung imun sistem badan...

😍😍😍

Normal mommy

normal