Beza minggu scan dan last period

Normal ke kalau kira ikut last period kita dah masuk 10 minggu tapi bila scan doktor kata pelik sbb tak nampak baby, cuma ada kantung je. Kt album scan bru masuk 7 minggu lebih. Ada yang pernah jadi macam ni tak? Saya cuak sebab doktor kata mungkin baby masih kecil atau hanya kantung sahaja ?

Beza minggu scan dan last period
23 Balas

Normal saya anak yang ke6.. Macam x caya mengandung kali ni. Sbb makan pil perancang tapi pregnant jgk. Masa 5weeks pg scan mmg nampk kantung je.. Lps tu 8weeks baru nmpk heatbeat bby..mula2 masa x nmpk bby pun yela risau. Btl ke x ada bby ni. Bila dah nmpk syukur... Sabar ye mengandung ank lain2. Ada tu insyaallah..

Don't worry mommies. InsyaAllah high probability ada. Blh scan blk minggu 10 ke atas. Or better 12. Bila scan awal tak nmpk kita jd risau. Risau2 tak baek utk mummy n baby tau. Klau tak blh buang jgk rasa risau tu blh scan dr bawah but not recommended. Yelah tak selesa nak scan dr bwh.

4y ago

InshaAllah, aminn. Terima kasih 😍

normal sis . saya juga . heee . delay sebulan lg . ptut dh 14 minggu ikut last period . tp bru 10 mnggu. masa first scan pon kntung juga . alhmdulillah nmpk dh baby bila 2 minggu lpstu g scan lg . saya period x teratur . mmg akn mcm tu kut ... sabar ya . inshaAllah ade tu

4y ago

scan ke dua pada 29/10 . 7w dh nmpk tp halus jaa . kabur2 juga. third scan baru jelas

Sama..saya punya pun nampak kantung je..usia kandungan ikut last period dah 9w..doc suruh tunggu lagi 2 minggu untuk scan lagi.. Mudah2an ada sinar buat kita sis..baby membesar dengan sihat..semoga degupan kelihatan utk scan seterusnya..aamiin

4y ago

aminnnn ya rabb

InsyaAllah ad...sma kes sy...kantung ad, baby + heartbeat xde lg...ikut last period 9w4d, tp scan 6w5d...myb prsenyawaan lmkita lmbat kot..insyaAllah jom kita brdoa ye, smoga Allah titipkn keajaiban😍

Sama mcm sy. Rabu lepas p check doktor cakap dh 6 weeks tp nmpk kantung shja. Doktor bg appment 4/12 nih utk scan skli lg utk tgk heartbeat baby. Sy pn tgh mnggu tarikh tuu dgn penuh sabar😥

4y ago

Yup..gelisah. hari2 doa semoga ada baby sehat baik2 shja. Mse perkahwinan ptama dlu sy dh dpt sorg ank skrg umur dia dh 14thn. Skrg pkahwinan kedua, umur sy pn dh 35thn, harap2 ade rzki sy.

mmg mcm tu sis..yg pnting bby sihat.. mcm sy pun fkir mcm tu tp bila fkir baik2 xkan laa lpas kita period tu pastu bila bsama akan trus jd kn..mesti ambik msa..tht y bila scan xkan sma..

4y ago

sesama..jga diri tau.. jga pmakanan gak.. sy smpai skrg due date brubah2😅😅 smpai skit ati pun ada gak sbb xtntu..tp sy fkir mcm tu laa tuk mnyenangkan ati..

10w bila scan 6w. Repeat 2minggu 8w. Tp msih kosong. Scan lg 2 minggu 10w. Moga nmpk oa nnti. Risau 2 minggu lepas, risau lg tggu 2minggi lg. Bert pun dh turun ckit. Susah hati kot.. Hrmmm

4y ago

inshaAllah sis.. kdang xsma kiraan..mcm sy scan 9mnggu pun kcik je..mcm titik noktah.. sy pksa mkn pastu mkn folic acid mnum susu lma2 nmpk janin kcik.. sama2 doa pada Allah smoga sntiasa dlindungi..

Normal sis, sy mse scan 9w pn nmpk kantung je, 11w scan alhamdulilah nmpk heartbeat skli,think positif and take cre ok, jgn lupa doa jga

4y ago

Bleh kta teratur jgk klo lmbt pn dlm 4 ke 6 hr sis

Sama kes mcm sy.jmaat lps scan doktor ckp kantung je nmpk...ikutkan dh 8 minggu..heartbeat Pon x dpt detect...sy rsau 😭😭

4y ago

Sama laa kite. Sy tgh tggu appment next scan 4/12 nnt tgk ade heartbeat baby ke tk.