34week Pregnant.

Normal ke kaki bengkak 2-2 belah? Mertua kata asik baring tu kaki bengkakk. Padahal kita naik turun tangga, mcm biasa buat kerja rumah. Kalau duk dalam bilik pun, lipat baju, iron baju (termasuk baju basahan) kemas bilik semua.. Mertua sejenis nak kita buat kerja biar dia nampak. Macam kemas2 katil dlm bilik, cadar ke selimut ke kibas kuat2 bg dia puas hati kita buat keje rumah😅 kalau tidak mcm2 bermain dipikiran dia.

19 Balas

Normal. Ms tidur malam, ltk bantal bwh kaki. Ms buat keje pakai stokinnete yg utk elak naik slaur drh timbul tu. Buat keje smbil duduk kaki belunjur ke depan, elak lipat kaki bersila atau brtimpuh atau duduk dgn kaki trjuntai ke bwh dr paras jantung. Malam blh sapu myk pns pd betis dan lutut. Sbb bgkak yg lama akn mnybabkan skt2 urat nnti. Elak dr brpanjangan ye sis. Cuba dulu usahakan. Sy baru je dpt tanganinya slps 3hari kaki mmbengkak. Kalau travel day, mmg auto bengkaknya. Y penting usaha utk kurangkan bgkak trsebut utk elak skt2 kaki smsa rehat.

Hahahahaha walau situasi anda agak tegang, hal kibas selimut kuat2 sgt menghiburkan ati Saya. Kaki bengkak normal. Saya 8 bulan krusi roda nokkk, sebab dah bengkak sgt. So xde pape la. Teruskan usaha anda kibas selimut dan kain baju. Anyway, I’m living in my in law , dah dekat 7 tahun and all I can say - just be you. Ade pros ade cons but overall it starts with your mind. Don’t let idiots ruin your day! All the best!

Bengkak dah 3rd trimester tu normal, baby pun dah makin bertambah berat. Masa sy pregnant pun ada jugak mulut yg bising kata asyik baring & tidur je , nanti anak besar sangat lah, anak jadi nak tidur je. Alhamdulillah keluar 2.7 kg je. tapi dipersoalkan pulak kata anak saya malas, sebab saya kuat tidur dulu. masih dalam pantang kot, what do you expect from newborn baby?🤣

dah 34week biasa la tu. tido tinggikan kaki.. lepas ni nak buat keje apa pun , p layoq depan muka MIL. dia tgh tgk tv, p lalu lalang depan tv smbil buat keja. kalau masak pulak pastikan ketuk kuali sampai patah senduk or kemek kuali 🤦🤦

4y ago

Peninggg 😂

Bengkak masa 3rd trimester tu normal.. Bukan sebab kita malas or apa.. Tu sebab water retention. Resting kaki la better bukan suruh kita mak buyung ni mesti buat kerja rmh. Ada org masa mengandung active, ada yang tak.. Tak semua sama..

Normal sy dulu 2nd tri dh bgkak biarpun senua normal. Doc ckp byk sgt berjalan pun blh bgkak kaki. Psl byk tidur tak betul tu. Sy pun dulu aktif, kerja rumah ofis. Cuba sapu mnyak panas then pakai stokin. Blh reda juga.

Normal tu. Semoga dipermudahkan urusan ye puan. Aamiin 🤲🏻 Mungkin boleh cuba tips dalam artikel ni untuk kurangkan bengkak kaki: https://my.theasianparent.com/kaki-bengkak-ketika-hamil #TAPsupermoms

🤣🤣🤣kibas selimut kuat2 yg paling manang.. terhibur sis hihi.. normal tu sis jgn risau brtbh lh tinggal dgn mertua tu sy suka dok sendiri2 hihi Lps Tu cuci piring hempas2 ja 😆

Kaki bengkak sbb byk berjalan. Alhamdulillah, sy 4 ank xpnh bengkak kaki. Sy x bekerja, tp bkn kate sy malas x buat kje uma. Tp rezeki sy kaki xpnh bengkak mase preggy

Kesian sampai bengkak2. Siapa kata klau baring je kaki boleh bengkak? Padahal lagi banyak buat kerja lagi bengkak haihhh 😅