berat badan bertambah

normal ke dalam 2 minggu naik 2kg?

3 Balas

saya tak pasti .. tp kawan saya sama² preggy, katanya kk dah inform sepanjang preggy berapa kg yg boleh naik .. saya dah 28w5d pun sampai skrg kk x ckp pape .. cuma sebulan sekali check up kadang naik 1-2kg .. misi ckp berat naik ni sambil senyum .. saya pun x tau okay ke x mcm tu .. berat saya pun tulisan dia biru aje .. takde merah mcm kawan saya ckp ..

Depends sis. Boleh tgk dalam buku pink. Ada jadual saranan peningkatan berat badan. Kalau berat badan normal pregnant dah masuk 13-40 minggu kena naik 0.35-0.5kg/minggu.

kena ikut bmi kita tuh dlm sblm berapa je boleh naik. kalau lebih bapa ratus gram okay lagi.