Berat Badan

Hai, nak tanya. Sy dah 33minggu. Berat sy naik 2kg dalam masa 2 minggu baru2 ni. Sy dh minum air gula 2 kali alhamdulillah takde gdm. Tekanan darah normal, hb normal, takde gbs, urine test pon alhamdulillah bersih. Ada ape2 risiko ke kalau berat badan kite terus bertambah? Sy obes. Sebelum pregnant 92kg skrg dh 33w 104kg.

6 Balas

Saya pun sejak masuk 30week ke atas, kerap naik berat 2kg dlm 2minggu. Ada juga dlm seminggu pun naik 2kg. Sama juga saya takda apa masalah gdm gbs urine test. Berat asal 48kg, skrg 38week dah naik smpai 63kg. Masa scan dgn Dr 36week detect baby besar 2minggu. 3.4kg berat baby masatu. Then dlm seminggu scan kat swasta pulak berat baby dah 3.6kg huhu ghisau.

1y ago

saya 29 weeks ni naik 1.8kg dlm 2 minggu. Terlebih 800g. Skg 53kg. Pastu nurse suruh dtg Isnin & Khamis utk cek darah, urin, dll utk pantau kot2 kena darah tinggi, disamping appt 2 minggu skali sbb hb low 😭awk pun nurse surh dtg kerap tak utk pantau risiko darah tinggi?

sama lah saya sis , cek gula , bp semua normal dan sy obesiti bmi 50 keatas.. sy dpt surat refer hospital.. kena jumpa doktor untuk scan baby,dr kata kena ambil iucd dan jumpa dr bius.. sbbnya risiko bersalin tu.. dr pun xpasti nak bg bersalin normal / ceaser 🥹..

Mmm DR gynae sy selalu pesan control makan masa preg sbb takut baby besar sgt… sy pun obes,ttc 6 tahun baru dpat baby. So sy mmg folo je nasihat doctor suruh control mkn. Tp sy control masa pregnat je sis lepas berpantang tk control dah😂😂😂😂😂

Sy pun obese, minum air gula 2x semua pass, cuma start 39w tu kaki mula bengkak. sis control sahaja berat skrg ni. mkn sikit tp kerap, bykkn air putih. Sy buat mcmtu alhamdulillah xde naik mendadak sgt.

tahniah puan...boleh puan bagi tips mcm mana hb ok? amalkan mkn apa yer puan..

1y ago

sy takde amalkan apa2 puan. Sbb mmg dr awal pregnant smpai skrg hb mmg atas 11.

sama la kita. berat naik tp lain semua normal.