Saiz baby dalam kandungan

Normal ke dah 36w baby berat cuma 2.5kg? Doc cakap baby kecil, dan ada cara ke untuk besar kan baby?

36 Balas

normal je.. sbb tak lari jauh pun.. mase bby sy 30w pn doc ckp bby sy size mcm kecik kne jge.. tp klo tgk range dlm scan ad tlis usia kandungan brp bila berat sekian2.. hritu last scan 32w berat 2.1kg.. ank 1st sy ckup bln..scan 2.8kg skali kuar 2.44kg.. dy mcm ad ralat sikit mne2.. klo btul bby awk kecil dorg dh admitkn utk pmantauan.. tp sy xpnh cuba laa nk besarkn bby sbb awl bln nti doc nk pantau berat bby..klo besar dorg xsuggest sy normal..😌

sy tak pasti laaa ada juga jadi kes mcm puan nie. berat baby kecik dari saiz tumbesaran nya. rata² ibu luar sana, suggest utk besarkan baby dgn minum susu anmum materna. tapi kalau utk gdm tak sesuai sbb gula tinggi. dan lagi satu, kdg yg tu anggaran saja. ada juga baby masa scan kecik, tapi bila keluar besar dan normal je tiada msalah

3mo ago

allahuakbar.. hrp tak besar laa anak nanti masa keluar huhu. sy pun first mom jgk. sbb tetap nk bersalin normal if kalau takdak ap² msalah

Actually anggaran je tu. Anak sy lahir 37w cuma 2.1kg. Mmg kecil. But for me, biasalah doc skrg selalu risau. It is good utk ade kerisauan cuma jgn melampau2 risaunya. Kalau nak kurgkan risau tu, boleh dptkan second n third opinion drpd different doctor/clinic (private). Dgr opinion doc lain pulak. And boleh tanya doc terus nak buat cemana. Dont worry mommy.

3mo ago

Takpe. Apa doc ckp, kene refer pakar. Pergi je. Kalau xde pape, alhamdulillah. So far, dah ade keputusan / feedback dr doc pakar ke?

Rasanya still blh naik lagi berat tu sis.. masi ada masa lagi. Sy amalkan minum susu kambing mommyhanna, susu dutch lady full cream. Selain tu, sy mkn roti sapu planta & letak keju. Telur pun mkn tapi kdg2 jak sbb telur ni buat kita rasa kenyang.. anak 1st dlu scan 3kg lebih tapi kluar 2.6kg jak 🤭

3mo ago

Kann sis.. so, skrg sy tau berat baby kena lebih lagi..

makan byk telur sis. sy 37w baby kecik 2minggu tp scan swasta xsama dgn scan kk.kena refer pakar..pastu seminggu kena repeat pakar lagi .dlm tempoh seminggu tu su byk makan telur .xkira la telur Dadar ke rebus ke mmg byk makan telur/protein.. alhamdulillah la berat baby naik okay..boleh beranak ikut edd

3mo ago

ha itulah doc kk cakap kena refer pakar untuk dicheck semula

angaran je tu ...sy pun due spatutnya 22/3/24 tp doc scan wktu 36w dh 3.5kg ..so dorang bg date awal 8/3 untuk bersalin ..ttba leaking air ketuban 36w3d bby 3.17kg .prem.hehe..tp kalau tgu smpai due rasa buleh 4kg lebih .sy mkan je smua bnda tak pntang ..smpai dpat gdm🤣

Dlu hospital selangor pn ckp bby sy kck 2.5kg.. balik bersalin terengganu, bwk isu bby kck ni ke sane, hospital terengganu ckp normal 2.5kg should be no problem. Scan 2.5kg, lahir 2.6kg okay je. Sihat alhamdullilah bby..

Saya bersalin 36w sbb turun tanda & ada bukaan mujur baby dah 3kg. Last scan 33w 2.7kg. Kalau tak kena dexa sbb prem doctor kata. Saya jenis banyak minum susu & kalau rasa malas nk minum susu saya ambil pil calcium

tu anggaran je sis..ank saya lahir 36w 2.4kg je.. so kalo xlahir pra matang boleh je naikkn lagi berat baby dgn minum susu n makanan berkhasiat lebih sikit kalo xde gdm lah..

3mo ago

alhamdulillah lega dengar mami cakap mcmtu..

Mkn makanan yg tinggi protein + lemak baik....... Saya hari tu pn doktor kata baby kecil..... kena induce week 37... dalam tempoh tu saya mkn telur, cheese, avocado..... nah, dari 2.2 kg naik ke 2.88kg