Saiz baby dalam kandungan

Normal ke dah 36w baby berat cuma 2.5kg? Doc cakap baby kecil, dan ada cara ke untuk besar kan baby?

36 Balas

sis jgn risau ya itu cuma anggaran..tpi kalau 2.5kg tu pn dh ok..berat normal..mcm sy scan 37w baby 2kg-2.1kg doc susp IUGR..lepas bby kluar cukup2 2.5KG...kadang boleh jadi 2.5kg ke atas tu...

Saya deliver waktu 36w6days berat baby scan time tuh 2.8kg. Pstuh doc check pgg perut time dah warded dia kata 2.4kg je. Lastly, baby lahir berat 2kg je 😆 skrg 4 months berat 6.7kg 🥰

tak ada masaalah pun cuma lain orang lain lah bawaan nya kan, saya sis anak dah 3 yg sulung tu lah lagi teruk sis 2.2 kg saja tapi sihat alhamdulillah dah besar dah sekrng 7 tahun sdh

ank sy no 2 doc detect baby SGA/IUGR... baby xmmbesar dlm perut... 36weeks doc induce dan keluarlah baby seberat 2kg... time lahir kuning baby tggi n prolonged jaundice sehingga 60hr...

5mo ago

ye betul puan.. sy pn sama kene induce once dh detect baby SGA... In sha Allah baby puan okay2 je... sy doakan dipermudhkan segalanya... aminn

kena tengok juga saiz mak ayahnya. kadang benda ni genetik. lagipun tu anggaran je. selain berat, selalunya ukuran saiz baby etc pun kena ambil kira baru tahu normal atau tak.

5mo ago

tulah kann.. anak pertama dulu pun keluar tak besar mana pun 2.8 je

kandungan ke berapa pun patut diambil kira, selain genetik ibubapa, ank sulung saya lahir 40week, berat hnya 2.7kg shj. selagi x kne refer pakar, InshaAllah ok je😇

5mo ago

alhamdulillah lega ada juga mami yang cakap mcmtu, risau kita.. anak first pun 2.8kg masa keluar 39w

anak saya masa 40 week scan berat 2.8kg. keluar 3.5kg... anggaran je tu. doc ada ckp apa2 tak ? rasanya tkdk masalahkn . klau kcik sng skit keluar

2.5 kg dah okay dah sis. anak saya dulu lahir 2.55kg masa 37 minggu alhamdulillah sihat sampai sekarang berat naik pun ikut growth yang normal.

klu dktr kata x normal, itulah dia. 36w berat bby should reach dlm 2.80kg gitu. dktr akn pantau dlu klu btul iugr means uri dh matang awal

5mo ago

haah. serah diri awal.

Saya masa scan baby nak trberanak ritu 2kg lebih je. Tpi bila dh beranak 3.39kg...so anggaran berat dlm scan belom tntu tepat dear❤️