Adakah normal bayi 9 bulan belum boleh duduk

Normal ke bayi 9 bulan belum boleh nk duduk sendiri?

136 Balas

Selalu bawa dia bermain aktiviti yg mencabar kaki dan badan dia. Anak sya umur 3 bulan lagi boleh berdiri kat tapak kaki sya,badan tulang dia keras berdiri tegak.sampai skrg anak sya dah 9 bulan. Bila bagi baring,dia boleh bangun sendiri kepala dulu dan dia tolak guna tangan dia bangun macam kita bangun tidur mengejut tu.tulang belakang anak sya mmg keras😅 dari umur dia 4/5 bulan sya bagi dia main pegang kaki dia dan cakap 1/2/3 suruh dia bangun macam senaman baring bangun baring bangun tu.sampai skrg la,duduk tak pandai jatuh,berdiri tegak,bangun sendiri ,dan lagi satu suka menari.sebab dari umur dia 1 bulan dia dah suka tengok TV yg ada lagu2 budak tu. Sis cuba buat aktiviti dengan baby.

anak sy 9bulan 23hari arini ..bru pndai duduk..tu pun sy yg duduk kan die...die tk pndai merangkak n bdiri lagi...gigi pun tkde ..tp bg sy normal aje...sbb pkmbgn bby smua sme...cuma cpt n lmbat aje...anak sy gegirl...bontot die beso gak ah...byk isi..tu yg susah nk bgerak bbnding bby lelaki🤣🤣🤣

1w ago

sama macam anak sy

Normal sis..ank sy umo 9 bln juge..lmbt duduk..br minggu ni pndai duduk...selepas skip merangkak n duduk sblm ni..bz dgn nk brdiri n bljr brjln..skrng ni br dia pndai duduk ...dont wory k..in shaa Allah next time nti bby sis pn akn blh duduk.kekdg bby ni smpai dua bnda dia akn buat serentak if skip n delay buat step spttnye...... Aja2 fightimm✊🔥🔥

2y ago

Anak saya pun sama blm boleh duduk ..tpi ikhtiar nk duduk juga..ank suka melonjak badan n bergerak aktif

Tkpe puan lain anak lain perkembangan.. selalu train dia duduk tapi jangan paksa dia.. selalu letak dia dalam keadaan duduk lama² dia akan pandai.. saya masa anak 5bulan saya selalu train dia duduk alhamdulillah 6bulan dia dah pandai duduk.. Pastu saya suka urut betis anak (org tua cakap cepat jalan😅).. anak saya pun 9bulan dah sekrang.. Tapi ada masalah juga x pndai tepuk & lambai tangan lg😅 tp nk jalan dah.. hmm lain anak lain perkembangankan.. saya puas dah ajar tepuk tangan nga lambai bye², belum pandai² (kdg risau tp positifkan diri jelar)

Puan boleh ajar dia duduk. Sekali sehari pun okay. Mula2 baringkan dia lpastu tarik kedua2 tangan baby mcm nk bg dia bangun terus ke posisi duduk. Lepastu tolak badan dia balik utk baringkan dia semula. Ulang semula step tadi. Buat dlm 5min pun okay. Nak buat baby 1. Baring 2.duduk 3.berdiri pun okay juga. Lepastu ulang2.

Normal je..anak saya pon awl2 dulu sblom pandai duduk saya akan letak keliling bantal..sbb lembik lagi n train dia cara duduk...kalau nangis jgn pakse dia.. baringkan je...alhamdulillah lepas tu da xtaw bila..pandai da duduk sendiri...mse nk train tu ssh jgk saya tinggal dgn keluarga..ramai xbg anak duduk sbb lembik kan..saya xpeduli...sbb senang nk kasi makan kalau da pandai duduk..huhu

Baby chubby ke... Klu chubby peha nye... Memang susah nak duduk... Ank sy x chubby pun.. Tp 3bulan meniarap... Masuk 7bulan tu eret dada je... 10bulan jd askar mengesor ngan lengan tp angkat punggung.... Last2 13bulan bangun berdiri.... Berjalan terus... Bnyk je baby x merangkak... Jngn risau

Ank sy 10bln masih trbaring xda btiarap xda mrngkak risau pun ada,smpt bwk jmpa dok2 kta normal jk stiap ank lain2 pmbwaan😊 last2 dia dduk bdri trus bjln 👏👏👏 allhamdulilh ... Tp mmg ank sy agak brat skit 10bln 13kg 😁

2y ago

Tak merangkak ye.. Ank sy 9bln + xmrangkak lg.. Gg dh ade 1..

anak saya 15 sept aritu checkup 9 bulan ...saya duk tulis kat dalam buku tu dekat bahagian apa yang ibu risau tu yang saya risau anak saya belum pandai duduk sendiri lagi sedangkan anak kawan² yang sebaya dia semua dah pandai ...balik dari checkup tiba² dia duduk 🤣 lawak sungguh ... minggu depan masuk 10 bulan dah lajuu dah duduk 😘 okay je sis ...setiap anak tu berbeza 💕

banyakkan bawak baby grounding n sunning pg dan ptg supaya baby dpt vitamin d. vitamin d bagus untuk kuatkan tulang baby. selain tu, boleh ajar baby step by step. boleh tgk dkt ig byk org putih ajar anak diorang duduk mcm mana. baby ada msa kite kene tlg supaya dia tahu cara dan nak belajar buat. kalau umur bayi dh boleh buat atau perlu buat sesuatu, mommies perlu bantu sikit2.