Bayi 9 bulan tk bole merangkak lagi? Normal ke

Normal ke bayi lelaki 9 bulan tk merangkak lg? Tp mngesot laju je. Baby ade guna walker. Duduk smua okay.

9 Balas

Puan, anak saya guna walker. 9 bulan dia tak pandai merangkak, tp dia mula belajar berdiri sendiri dan berjalan. sekarang dah 10 bulan, dia dah boleh berjalan sendiri, siap acah² berlari. dan baru ni dia pandai merangkak dan duduk tanpa bantuan. mungkin anak puan boleh jd mcm tu, belajar merangkak kemudian 😊 lain baby lain perkembangan kan. so puan boleh stimulate anak untuk belajar merangkak juga 😊

baby saya 9 bulan, sda merangkak, angkat badan dia untuk berdiri. masa cucuk 9 bulan tu, nurse ada pesan, baby walker tidak digalakkan and paediatrician pun memang tidak galakkan untuk pakai baby walker. anak saya dua2 pun tidak pakai baby walker walaupun nenek dorang suruh belikan😅. tapi memang betul la setiap baby, lain development. kalau mummy masih risau, rujuk la pakar kanak2

Elakkan pakai baby walker. X elok untuk perkembangan otot kaki bayi. Kalau 9 bulan x merangkak, x sure ok ke tak tp spttnya 9 bulan dh blh merangkak. Cuba tanya nurse yg attend. Anak sy 7 bulan dh merangkak.. Skrang dh nk masuk 11 bulan bertatih setapak dua.. Merangkak tu baik ntok otot badan dia

Jgn risau sis, anak sy pun sama takmerangkak memula dia mengesot je. Tapi bila kena tempat dia macam atas mat ke tilam ke baru dia merangkak. Takut lutut sakit agaknya 😂 tapi sampai sekarang dia pergi memana mmg selesa mengesot je. Ni pun da dapat selangkah dua.

anak saya sama. mengesot laju. sekarang tengah practice angkat2 punggung utk merangkak. cousin dia yg sama umur dah pandai merangkak. setiap budak ada pace yg tersendiri dan kita perlu percaya pada mereka dan terus beri sokongan positif.

Esok anak sy genap 10bulan..alhamduillah dr 8bulan dia mapah bdiri tp tak jalan2 pun.. Merangkak juga yg laju.. Takpa sis anak perkembangan lain2

anak saya pun mcm tu tpi dh 11bulan pun tk merangkak lagi.. gigi pun tk tumbuh lgi normal je setengah budak dia cepat mulut dri kaki…

11mo ago

Ye gigi dh ade 4 btg..11 bulan die mngesot jgk lg eh?

Samala dgn anak sya sis,x mau merangkak lg..tp duduk sdh ok..pkai baby walker jg..

mengesot pun sejenis merangkak jgk. bahasa inggeris dia belly/comando/army crawl