Adakah normal bayi 9 bulan belum boleh duduk

Normal ke bayi 9 bulan belum boleh nk duduk sendiri?

136 Balas

Sama SIS anak saya pun belum pandai duduk sendiri...x apa itu xada masala pun...ada yg baby umur 5 6 bulan dah pandai duduk sendiri... semua baby x sama...jgn paksa baby... takut nnti badan diorang akan membongkok bila kena paksa..biar diorang yg belajar sendiri...

bby sy blm duduk n merangkak lg..tp dia boleh memanjat,berdiri paut ap2...bergerak smbl berpaut...pg td ngam 9bln 7hari baru la dia bleh duduk,tak lame tu dia mrangkak..misi kt kk ckp kalo 10bln blm bleh duduk bwk dtg klnk,ni dah duduk,dtg checkup setaun nanti je la...tiap ank p'kembgn tk sama...abg dia dulu tkda mrgkak pun...lepas menyulur terus diri n duduk n jalan

Mengikut kajian sains anak yg lambat ni otak dia pesat berkembanh. InsyaAllah pintar budak tu nanti.. jgn fedup anak lambat itu ini.. biar dia dapat buat semua tu bila dia betul2 ready sis

Baby sy pun sama… is a boy dan bongsu.. Kakak2 dia 10 bulan da berjalan.. kakak sulung umur 1tahun da petah… yg bongsu ni.. baru minggu dia dia maju kedepan ala askar bila meniarap.. merangkak xlagi.. duduk pun kene duduk kan… belum lagi duduk sndiri… berat pun da kuning😅 6.6kg.. adoooiii manjah lebih yg boy ni

Saya pun risau jugk time anak 8bulan dia tak pndai dduk dn merangkak just pndai mengesot puas google tnya orng tips2 smua. Tp d bila d ajar dduk tanak menangis nak dia belajar sndiri gak😅 now dia dah 9bulan lebh dan pndai dduk sndiri merangkak dan memanjat . Tips saya bnykkan time dia kt lntai bawa dia bermain .

anak saya pun 9bulan 27hari.. tak merangkak lagi.. duduk pun xreti lg.. tp kalau saya duduk kan, dia ok je.. cuma kena standby bantal keliling je la.. risau juga kdg2 sbb mcm lambat je.. tp fikir positif je sbb semua budak tak sama. tp mulut dia ckup laju, bising no 1 ..😂😂

Normal sis. Anak sy 9 bln 27 ari.. blom boleh duduk, berdiri. Klo duduknpon atas skongan kite. Kite yg dudukn. Tp nmpk dia dh boleh seimbangkan bdn die.. xpe sis. Stiap bby xsama.. ade yg trus bjln dulu, bckp dulu, tmhuh ggi dulu.. jgn rsau k..

Normal sis..Lain2 baby lain prkmbangan nya..Yang pnting ibu jangan dengar ckp org yang slalu banding2 kan prkmbngan anak..Enjoy seja slma anak2 nih mmbesar..Sebab kita yang nampak prkmbngan anak tiap2 bulan dan kita tahu kmampuan anak2 kita..

Normal je sis , anak sy xbelajar duduk pun tup2 berdiri trus pdi duduk .... anak sy 9 bulan ada 6ketul Gg , skg ni tumbuh lagi 4 atas dua bawa 2 ....tapi belum pandai jalan...org cakap kalau anak tumbuh gg dulu lmbt jalan ...hehehhe ...

Normal je, jangan risau. Setiap anak perkembangannya lain2. Cuma boleh ajar baby atau bg rangsangan untuk dia bergerak & belajar duduk. Latih sikit2 tp bukan memaksa. Boleh rujuk video di internet untuk aktiviti ajar baby cara duduk.