Baby Masih Belum Boleh Merangkak Dan Duduk

"Normal ke baby sya yg sudah nk msok 9 bln mseh blom blh merangkak maupun dduk...dan gigi pon blom tumbuh...???"

12 Balas

Normal sis..stiap bby prkembangan berbeza.. mcm ank sy xmerangkak tw..trus berdiri..duduk pn x pndai sblm ni..msuk umo 9bln br bljr duduk...jgn risau tw..its take time..kekdg ank akn skip step nya..nti akn undo step yg dia tak buat lg.. 😉✌ank sy pn blum tumbuh gg juge 😉

4y ago

Yela kita xtau...dh tau xpe dh kn...hihihihi xde larh rsau sgt..😄

it's normal. setiap baby perkembangan lain². ada yang skip merangkak and duduk, terus berjalan. ada yang awal merangkak and duduk tapi lambat jalan. memang semua baby berbeza and kalau boleh keep positive and bagi support kat anak. kalau boleh jangan push sangat.

4y ago

Anak skip 1 langkah pun jangan ambil mudah...jika anak x merangkak,terus duduk...ajar anak merangkak ..boleh dikatakan paksa anak merangkak..x bagus utk perkembangan anak...saya bercakap berdasarkan pengalaman dan nasihat doktor pakar...

Same goes to me.. My baby pun dah 9 bulan.. Tp, still belum pndai duduk, tmbh belum pun tumbuh gigi.. Bab merangkak tu, baru nmpak dia mcm nk angkat bontot je.. Belum btul2 bole merangkak..

4y ago

In Shaa Allah Aamiin Ya Robbal Alamin..terima kasih bg kata² prangsang n nasihat...😊😊

Bb sy yg ke5 ni.. merangkak dlm 10bln++,sbb dia bertiarap dlm umur 5bln..gigi pula awal tumbuh dlm 5bln++,lmbt ke cepat yg pting ank sihat

4y ago

Ye btoi yg pnting ank sihat...cuma rsau larh sbb baru first bby kn...blom ade pngalaman.. 😊

Ikut perkembangan budak2.. jangan memaksa dia buat sesuatu yang badan bayi tu sendiri belum terima untuk explore benda baru

4y ago

Ye ok...baik..terima kasih...😊😊👍👍

Normal..perkembangan setiap bayi x sma

Ada bgtau nurse tak bila gi klinik?

4y ago

Iyee nnti prgi plak bila umo die dh msok staun...

Awal lagi..setiap perkembangan lain2

4y ago

Bkn ape rsau jer...😁

ikut perkembangan masing2 sis.

Awal lg tu sis..

4y ago

Ok terima kasih sis...😊😊