Tidur bayi

Normal ke baby sebulan 15 hri masa tido, dy terkjut2 n kuat mengeliat? Smpai kkdg tu dy trus trjaga n mngis slpas trkjut n mngeliat.. Klau dibedung, dy ngis2 na lepaskn tgn dy... Apa yg perlu sy buat? Terima kasih 😇.. #firstmom ##firstbaby #ingintahu

10 Balas

ank sy pun mcm ni dulu,mudah terkejut dan suka menggeliat,sy bedung smpi sebulan je sbb baby dah tak nak,nangis asal bedungkn,,apa yg sy buat klu baby terkejut peluk je erat2 bagi tenang supaya tak nangis kuat,bunyi cicak pn baby sy blh terkejut dulu,biasakn suasana riuh psng ruqyah ke zikir ke nti lama2 biasalah tu,klu kita senyap sangat pn tak blh nti baby tak biasa kejap2 je lena,lgpun kat rahim kn mmg baby dah trbiasa dgn bunyi2,baby sy dh masuk 5 bulan klu tdur bunyi motor rempit lalu pun tak terjaga

ank sy pula. tidur mesti berteman. tiap mlm dia akan bngun utk pastikan ada org tidur temakan dia. pernah mlm2 sy pergi kencing. xlama dia teriak nangis2 sebab xda teman tidur.. nak buat susu mlm2 pun susah sebab dia akan nangis klau ditinggalkan tpi brhnti nangis n sambung tidur bila sy dah ikut baring d tilam..

Normal kerap trkejut time tido itu dipanggil moro reflect. Bedung kn dia kemas2 tpi jgn trlalu ketat, tk ada baby yg tk suka dibedung dia sama ada tk selesa dgn cara bedung ataupun dia ambik masa nk rasa selesa tu. Ank saya masa awal2 lahir mcm tu juga.

anak sy dah 5bln pn nk tdo MCM ni😆nk tdo katil.bedong.nk selimut tebal.jgn la tukar selimut tu.pergi mana2 sy angkut selimut tu sekali 😃lepastu bukak azan kuat2.xbukak mmg xtdo la mat kecik ni.awk pn try bedung anak tu.kurang terperanjat tu nti.

sama mcm anak sye. so sye selalu tdo mlm selimut kn die dgn comforter tebal. sampai dkt dada. kalau siang, sama ada die tido atas dada sye atau die tdo ats katil tapi ltk bantal kecik dkt kaki die and ltk napkin dkt dada dia.

1y ago

sy pun sama buat mcm ni

normal,itu namanya Active sleep. dia akan terkejut tiba², kita as parent kena perhati sekejap dlm seminit,kalau dia merenget bunyi tu kita tidurkan semula,kalau dia sambung tidur tu takde pape..ni Dr yg bagitahu lah

Klu dia teekjut sis bedung je dia . Mmg dia mrh tp lama2 dia ok sendiri . Bedung tgn sja . Pastu mengiringkn dia waktu tidur sendal blakng dgn bantal / bantal peluk bby

normal..dia nk mbesar kalu kuat menggeliat..baby sy yg paling kuat mengeliat sambil keluarkan bunyi masa dlm pantang, yg tu la cepat naik timbangan..

normal