32w4d scan baby ?

Hi , nk tnya laa normal ka 32w baby berat 2.2kg ? Doc pakar kata besaq then depa nk follow up berat baby klu naik mendadak g depa kata kemungkinan kena czer .. betoi ka ? Takut laa dngaq czer ni sbb ank first normal ..

3 Balas

Czer tu doc plan je. Kadang ada je yg beranak normal. Sy bersalin czer tapi bukan elektif. Sy emergency czer sebab fetal distress. Czer tak sakit. Cuma mcm terseksa sikit lepas czer tu sebab separuh badan tak rasa sebab bius so nak gerak memang payah. 6jam kena baring je tak boleh bgn sampai sakit pinggang sy. Lepas kesan bius dah habis baru start rasa sakit kat tempat czer tapi masa sy hari tu doc awal2 dah suruh mkn painkiller. Kat tempat czer senang jadi parut keloid kalau tak jaga betol2 so kalau betul puan kena buat czer nanti, lepas dah discaj hospital, puan boleh slow2 urut kat tempat bedah tu supaya luka cantum cantik je. Tak ada parut keloid. Keloid ni kulit yg tak cantum cantik dan akan jadi menebal/timbul

3y ago

Baby yg bersalin czer biasanya nurse akan bagi susu formula dulu sebab ibu kena bius kan, tak boleh bgn. Takkan nak biar baby lapar. Tapi nanti nurse akan tolak baby ke ibu jugak. Sy tak sure procedure hosp gov mcm mana kalau ibu bersalin czer tapi masa sy bersalin kat hosp U, suami yg tolak baby ke sy. Then sy menyusukan dlm keadaan baring tu la lepas tu suami letak balik baby dlm baby cot dia then tolak balik bilik nursery. Lepas 6 jam dah boleh bgn tu, baru la boleh nak angkat baby letak kat kita tapi payah nak gerak sebab rasa ngilu + perit kat luka czer. Baby tak stay dgn sy hari pertama bersalin tu. Hari kedua baru nurse tolak baby ke sy dan baru baby stay dgn sy. Yg urut kat tempat luka tu puan nak buat terus lepas discaj boleh, nak tunggu macam luka dah cantum sikit pun boleh. Tapi jgn tunggu sampai luka bedah dah cantum betul. Susah nak buat masa tu. Nak tau luka dah baru cantum sikit atau dah cantum penuh, beza dia kalau luka baru cantum, puan akan nampak merah2 kat situ maks

xpasti normal ke x tapi saya rasa normal aje sebabnya kadang scan nie jangkaan je.N berkenaan dengan czer tuu kadang doc plan aje dulu tapi belum confirm lagi.Even kalau bby breech pun sekarang dah bolee buat kaedah ecv & ada peluang untuk bersalin normal kalau kaedah tuu berjaya..Ap2 pun Moga dipermudahkan ye..

Semoga dipermudahkan ye ❤️

3y ago

🥰🥰