ALAHAN SAMA TAK

Hi nk tnya la pendapat mom semua , saya ni alahan on off kalau mkn tu buat saya muntah saya jdi tak suka , pastu hidung pula sensitif gila , sebelum tahu pregnant , ada la beli sabun syampoo ni ok ja , bila tahu pregnant terus jdi benci bau sabun shampoo ubt gigi minyak wangi , sunscreen pun , smua tukar beli baru , 😂 smpai skrg mls nk make up sbb bnyk benda tak suka sbb bau dia saja .. org ckp pregnant bby boy , saya pun diam ja padahal saya bru ja 13week perut pun nmpk sikit ja , kira betul ka mcm tu ? Ka sama ja pregnant boy or girl , korang alahan apa ?

11 Balas

Macam saya, sejak tau prgannt, bau suami tak boleh, bau mandian tak boleh, kena beli bau strwberry je, shampoo dgn mandian, smpai la skrg tggu hari nak beranak je ni, sikat hanya sikat suami je boleh pakai, makeup sejak prgnant tak pakai lgsung. Saya scan 3x baby girl. hehe, tak tau la, tapi alah muntah sya truk smpai prut 6 pun rasa muntah lagi. Banyak sebenarnya, tapi paling pelik, suami suka suruh saya lukis kening dia, mcm bubuh eyebrow tu saya pula suka pakai kopiah diaa, rasa yng tu pling pelik, ke org kata pembawakann eh🤣🤣

alahan ni bukan penentu jantina baby kita awak. macam saya 1st baby - baby boy. 2nd baby - baby girl. sepanjang pregnant utk 22 baby sy, sy xde alahan langsung sampai bersalin. alhamdulillah. sy boleh bersiap mcm biasa utk 22 pregnancy sy. saya boleh makan semua benda. perfume pon sy boleh pakai ada org ckp nk anak perempuan. sebelom pregnant husband byk mkn seafood. tp husband sy bukan pengemar seafood. dia mkn kalau ada msk dkt rumah je. hee.

Sy ni alahan teruk smpai turun berat badan pastu muka naik jerawat, muka takda seri ingatkan bby girl tp scan bby boy..hihi..trimester pertama je nk alah teruk cmtu,skrg ni semua makanan sy telan & sentiasa lapar..haha apapun enjoy setiap moment tu nnt rindu..

1y ago

Btw sis..alahan bukan penentu jantina baby..

Sy pn alah. Blm lg muntah2 tp mmg kembang tekak dan loya je stiap masa. Mkn pn dh kurang selera. Sgt2 memilih makan, hidung pn sensitif sgt. Cpt sgt2 nk termuntah bila bau masakan. Baru 9w, bfore this ank 3 x pernah ada alah.

Oh sama lah kita. Asal masuk tandas je pening bau semua benda dlm tandas. Bila anak dgn suami mandi, habis dok jauh 😂 sian. Bau deodorant sendiri pun muntah. Dah takkan nak bau macam bangla 🤣 menangis

Sy baby boy..takde langsung alahan..smua benda nak makan especially masam2 pedas2 masin2.. Yg manis2 kurang sikit..suka bau wangi2..suka berhias walaupun sblm pregnant okay je klu tak berhias😂

Alahan ni bukan penentu jantina sis. Tak perlu percaya. Hehe habis tu saya yang takde alahan ni nak kira jantina apa pulak😅haha btw baby girl.

takdela. Sy alahan on off, xboleh bau apa2, makeup entah kemana..pi kerja mmg serabai sungguh but like I care 😂 bersalin baby girl.

Sama mcm sy sis.... Semua x suka n x boleh bau.... Minyak wangi pun sy x boleh bau... Apa yg sy bau semua busuk2

takde lahhh, baby boy ke girl ke tetap ada alahan yang tersendirii