SAYA TERASA HATI

Awak , saya pregnant ni kan muka naik jerawat , biasa la kan kalau naik jerawat muka jadi kusam kan , lagi 1 saya punya hidung sensitif tak smua skincare boleh guna terbau ja terus sakit kepala , tapi saya hari2 cuci muka ja , yg buat saya terasa org ckp , org lain mengandung baby boy cantik ja muka beseri2 kukit lembut smua , saya terasa nmpk mcm saya sorang ja nmpk kusam , padahal saya jenis susah naik jerawat preg or tk preg sama ja cuma naik time nk period ja pstu elok balik , sebelum ni preg baby girl tkdak juga jerawat cuma tkdk seri ja , entah la saya skrg cpt terasa bila org ckp hmmm

19 Balas

Buat xtau je sis. Xyh lyn. Ni Sbb hormone bawak baby. Itu beza bawak baby n x. Saya pernah kena mcm ni masa mengandung baby ke2, Yela before xda baby n ada baby Mmg lain la. Saya kne body shaming n face shaming masa raya. Beraya rumah makcik suami, Tgh alahan pregnant 4bulan jadi makeup smua xpakai. Kebetulan adik ipar Baru bersalin n saya pgg kan baby Kjp. Elok je makcik tu ckp saya mak kepada biras. Yg mertua n lain gelak je xda backup ke apa. Suami xda time tu. Saya senyum je walau Mmg terasa. Bukan Terasa apa makcik tu ckp. Terasa yg mertua Dan ipr2 lain boleh gelak2 an saya smpai cerita ni dibwk blik rumah jadi bahan lawak. Tapi Bila saya da bersalin, back to normal kulit semua, badan kurus walau buncit sikit. Makcik tu pun mintak Maaf sbb ckp cmtu.

sy time pregnant ni muka cepat kotor berminyak dan acne. badan lak cepat gatal2. apa yg sy buat, sy try pakai micellar water. nak yg tak berbau pakai micellar water simple. tenyeh kat muka nohhh. mmg hitam. berdaki walaupun baru lepas mandi. tenyeh kat gatal2, nohhh rokiah. try la sis. kite badan lain mase ngandung ni ha. kurang la jerawat sy dan gatai2. yang penting jadi ibu kena kuat ye. time baby keluar nnti lagi banyak persoalan tah pape keluar. jadi sis kite relex, abaikan org, hati selamat dan berkat.

selalunya kalau muka kita hilang seri ni , seri semua lari kat anak , takpa sis , jangan pandang orang lain lebih and jangan rendahkan diri sendiri , cukup kita sihat , cukup baby sihat , kalau bab seri tu takpa , sekurangnya anak keluar berseri dapat dari mak dia , saya pun dalam fasa seri tkdk , jerawat tumbuh banyak walaupun sebelum preg saya tak pernah tumbuh jerawat langsung pun , sis kena yakin dengan diri sendiri okay , jangan down down ❤️

hehe sy Pon pregnant bby boy,jerawat kemain banyak. org kata mngndung Anak perempuan je biasa nya xde seri. sy ni bukan muka je,ngn bdn2 Pon naik jerawat pdhl scan 4x Pon nampak boy. belakang Bdn Pon bnyk sgt jerawat,sakit+gatal. lagi2 bila panas. sy jd xkonfiden jumpa org. huhu solusi nya, sy xberjumpa org sgt. kalau keluar Pon tutup muka.😂 awk jgn la stress smpai gnggu emosi.. xper... pengorbanan kite ni kejap je. hihi keep fighting 🤗

pedulikan org ckp sis. kalau sis nak saya boleh tolong lempangkan muka orang yang cakap tu . saya ni preg baby girl ni muka langsung takdak seri , tengkuk / leher jadi hitam . ketiak hitam kadang stress tapi bila difikirkan balik bukan selalu nk kena mcm ni so kita enjoy jela . walaupun kadang kadang saya rasa nk cabut leher simpan dalam almari tapi nk buat macam mana kan .

peduli kn apa org nk ckp sis,sy msa pregnant mula2 jerawat naik bnyk sngt,dgn muka yg kusam skincare mmg sy tggal trus time pregnant cuma pakai sabun muka je,mmg malu bila org tgur muka brjerawat tp sy abaikan je,skrg sy dlm pntang bby boy, jerawat yg tebal tu dh slow2 xde dan parut tu dh slow2 pudar..sis kena sabar abaikan mulut2 org tu,lain org lain hormon..

Cuba la pedulikan dan abaikan. 🫠 Orang yg perangai camni, sampai awak dah beranak, anak dah besar mulut dia takkan diam, ada je benda nak tegur. Ni salah satu alahan masa pregnant juga. Tak kisah gender apa, kalau nak jadi, jadi jugak. Lepas bersalin, ambik masa sikit untuk heal Insya-Allah kembali kepada sedia kala. Sabar ya demi anak tercinta.

sabar sis jangan pedulikan mulut orang. saya pun sama sejak pregnant ni secalit liptint/lipstick pun xboleh auto nampak pelik sampaikan orang cakap saya sejak pregnant ni xpndai urus diri 😂 tapi apa mahu kisah 9 bulan je tahan sedih ,sakit hati xpayah cakap la 😂 tapi InshaAllah lepas bersalin semuanya kembali seperti biasa🥰

awak lain org lain pembawakan. hormon dlm badan kita semua tak sama. awak jangan ambik peduli apa org kata. xde la. sy pregnant masa 1st baby, sy xrajin makeup pon tapi xde la sampai serabai dtg kije. pakaian sy masih kemas je. baby keluar baby boy. 2nd baby pon pembawakan sy masih sama. baby keluar baby girl.

Klu org kutuk2 ckp kusam nya muka awak time pregnant ni, awak balas la balik “ko tu tak pregnant pun dh kusam. Bayang kn klu ko pregnant?” 😂😂