Assalamualaikum

Nk tnya klau bby x dibedung ada effect apa² ke..sbb orng tu² kn ckp nnti bsar kaki ank jdi kengkang..bby sya bru msuk sebulan dia klau dibedung msti kjap² bngun...tpi klau sya x bedung dia..dia lena je tdur smpai pgi..tpi stiap 2 jm sya bngnkn jga mnum ssu bby tdur pn dh tk terkejut²... cumanya klau dia tdur msti suka mengiring...

30 Balas

haii. tujuan bedung / swaddling 1. Calming effict ( seperti dlm rahim ibu) - suitable to sooth colicky baby (sawan tangis) , help to relax baby while sleeping. 2. startle reflex (terkejut2) - ini yg bole buat bby ttbe terjaga n menagis if baby elok xde mslah, ok je x bedung. matsalleh pun x swadle baby. baru2 ni je dieorg belajar bedung sbb bedung terbukti sooth high demand & colic baby. ada few teknik. kaki kangkang ke apa ke. x de kaitan pun.