AIR SELUSUH

nk tny klaw kena beranak awl blh x wat air selusuh awl..sbb ikutkn duedate 27hb 1 2020 Tapi kemungkinan akan berank buln 12 tahun ni Mohon info2 dari ibu semua.. #sorry firstpreggy

15 Balas

Pengalaman saya minum air selusuh. Sakit teramat sangat. Dah la kena induce tp jalan tak buka. 7am induce, 11 pm baru buka 5cm jalan. Menahan sakit sampai pukul 2 pagi baru bersalin. Masa tu mmg dah takde tenaga sbb duk menahan sakit dari pagi. Semua gara2 minum air selusuh malam sebelum nya, ingatkan nak mudah dan cepatkan proses induce tu. Rupanya lain yang jadi.

3y ago

setujuuuu!!!!!! sy sampai kena czer sebab sakit yang amat2 tp baru 2cm bukak sampai doctor pecahkan air ketuban nak bg cepat bersalin tp tetap tak bukak2, induce semua dah tetap tak boleh last2 czer

Doc dh pesan jgn minum air selusuh yg bidan buat tu, sbb bahan2 mcm kacip fatimah tu adalah bahan yg sama dalam ubat2 hospital (induce). Bayangkan dalam badan dpt 2x bahan yg sama. Sakit teramat nanti. Kalau minum air zamzam, yassin yg suami/ ustaz buat tu x de masalah.

Sy pnh bc ttg ada yg share ttg air selusuh kejap ea sy share link nya.. harap blh mmbntu.. 😉✌ https://community.theasianparent.com/q/alhamdulillah-36-weeks-ma-baby-27kg-dr-n-misi-dah-suruh-stan/79274?d=android&ct=q&share=true

5y ago

Most wlcme 😉✌

Mcm sy minum awl air selusuh mase tu baru bukak 1 cm.. Die punye sakit nk putus nafas.. Las2 kena czer sbb ank dh lemas jln xbukak.. Air selusuh ni org kate dh bukak byk baru minum.. Die paksa jln bukak..

4y ago

Ye.. ble kte dh duk lr tu bru mnum..

27/1/2020 dgn 31 December tu pun dah lebih kurang 3-4 minggu sis. Kalau awal lg dr 31/12, baby premature. Mmg doc suruh bersalin awal ke camne?

4y ago

36w paru2 bby dah matang dah

Air selusuh tu better ustaz @ suami yang buat. Jangan minum yang bidan buat. Nurse pun dah pesan tak boleh minum

Ayah saya buat dah ujung bln 12 hr tu. Dia baca ayat quran ja. Sy due insyaallah awal bln 2.

Tp betul ke ad pnyakit doc suruh beranak awl

5y ago

Adik berank awl sbb ap sis..cm sy kencing mnis

Knpa awl nk berank

5y ago

Sbb ad kncg manis

Tak perlu