BABY 38 WEEK

Nk tanya kalau 38 week berat baby 3.07kg agak2 kena czer tak🤔,sbb baby pertama and ada tips tak untuk bersalin awal sebab skrng hanya rasa baby mengeras tapi x kerap due 11/12/23 harap baby keluar bulan 11 sama tarikh besdy mammy dan Aby dia😆#firstmom #ingintahu #firstbaby

23 Balas

Hi awk, sy baru bersalin czer yg bulan julai baru2 nie.. Actually, depends juga.. Mcm sy, dktor yg suh sy masuk awl 39 week ke hspital sbb sy ada GDM.. 😅 Smpi hsptl, Spatutnya msuk ubt tp check da ada bukaan 3 cm yg 18hb.. Cuma contraction x kuat lgi.. Last2 dktor suh sy msuk labour room 9 lebih pagi pada 20hb, dktor yg bg pecah air ketuban but xda bukaan, smpi jam 2 lbih petang drg bg msuk ubat kt tgan.. Pitocin.. Mmg sakit awk.. 😥Tp smpi dkt jam 8 pm.. Bukaan 5 cm.. Sbb sy pun lahirkn nie anak 1st.. Drg x suh sy teran.. Cuma sy dah tak tahan sakit contraction tue.. Then dktor check lagi fetal heart bby sy dh drop.. Last2 jm 9.20 pm masuk operation.. 9.54 pm bby sy lahir dgn berat 3.40 kg.. 😅 So, ikut awk cmna.. Tp msuk ubat mmg sakit tau.. 😅

Kerap buat senaman sis, saya 38 week berat baby 3.1 keluar. Alhamdulillah normal. Kalau kondisi awak ok, xde gdm, darah tinggi masalah lain biasanya normal. Tapi kalau ada masalah lain maybe operation. Doa sis. saya anak lahir awal due patut 2.11 tapi nak juga bersalin 24.10 jatuh anebeseri kami. hehehehe.

Alhamdulillah, saya pendek tpi boleh keluarkan anak berat 3.5.. 😊 Sya pn ritu minta induce sbb takut anak lg membesar sbb dekat scan 3.7 berat baby.. Tpi x jadi induce sbb baby betul2 nak kluar masa nak induce 🤭 sis kena tanye dlu pakar mcmane...

Hi, awak. Soal ni awak kena discuss dengan doktor awak. Sebab tulang pelvik kita tak sama saiz. Doktor je yang tahu how to calculate. Macam saya, kalau berat baby 3.07kg confirm czer. Max berat baby untuk saya bersalin normal, 2.5kg.

6mo ago

Nak lagi tepat kena dapatkan consultation daripada pakar. Tinggi saya 156cm tapi maximum size baby 2.5kg sahaja untuk saya bersalin normal.

awak kena tanya doctor dear. setiap org lain2. tak sama. 1st baby 3.15kg. hampir kena ceaser sebab poor progress bukaan. tp baby keluar normal dlm operation room 2nd baby 3.52kg. bersalin normal juga awak.

masa ank sulung dulu scan 41wks (overdue) doc ckp 3.1 je. Boleh normal. skali poor progress end up czer. Rupanya baby keluar 3.75kg 😅. Sis bincang ngan doc and ready je apa2 kemungkinan

mcm saya dulu badan agak besar masa preggy .. 28w appoinment dgn hospital utk mode of delivery .. alhamdulillah saya boleh bersalin normal .. dan saya bersalinkan baby boy seberat 3.42kg bersalin 38w2d

sy tgh tkut jgak ni bru 37mnggu scan berat bby sy 3.1kg Dr kata nnti repeat scan 7/11..klu berat bdn mendadak naik lgi dlm masa ni..kmngkinan dia kata baby sy besar laa..sbb berat sy cpt naik

sy 37 weeks scan 3.2kg. bersalin 38 weeks baby keluar 2.98kg. Doc kata scan ni aggaran je. Nak elok hujung2 bersalin jaga makan minum puan. elakkan minum manis2 & makan manis2 😁

due sme birthday ngn sy 😂 sy last scan 35week 3kg. beranak normal keluar 3.45kg. tapi atas orang juga sis, sbb mcm org katil sebelah saya dulu 4kg pon blh beeranak normal.